
Składniki
500 gramów
2 szklanki
300 gramów
1 łyżeczka
2 szczypty
1 szklanka
1 sztuka
1 kilogram
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj i ostudź. Pomidora i ziemniaki pokrój w kostkę.

Krok 2
Białą cześć pora pokrój w cienkie paski i zeszklij na oliwie.

Krok 3
Następnie dodaj pokrojoną szynkę i podsmaż razem.

Krok 4
Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj śmietanę i groszek. Dopraw.

Krok 5
Naczynie żaroodporne natłuść, przełóż masę do niego, posyp startym oscypkiem i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z oscypkiem
Oscypki znają wszyscy miłośnicy górskich klimatów. Jeśli należycie do tej grupy, z pewnością wielokrotnie jedliście sery owcze, podawane również w wersji grillowanej z żurawiną. Produkt ten ma jednak dużo szersze zastosowanie: idealnie komponuje się na przykład z warzywami. Zapiekanka z oscypkiem to połączenie wyrazistego smaku sera z ziemniakami, porem, groszkiem, pomidorem i szynką. Często spotykana jest również zapiekanka makaronowa z oscypkiem, która znalazła swoich miłośników w każdym zakątku kraju.
Dla kogo?
Zapiekankę z oscypkiem polecamy szczególnie zwolennikom tego górskiego przysmaku, którzy cenią jego wyrazisty smak.
Na jaką okazję?
Zapiekanki z oscypkiem sprawdzą się przede wszystkim jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego.
Czy wiesz, że?
Tradycyjny oscypek przygotowywany jest z mleka owczego. Ser ma status Chronionej Nazwy Pochodzenia, która ściśle określa między innymi jego skład. Oscypek może być wyrabiany od maja do września, a sprzedawany jedynie do końca października.
Dla urozmaicenia:
Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem najlepiej smakuje na gorąco, serwowana wprost po wyjęciu z piekarnika. Jeśli chcecie nieco zmienić estetykę potrawy, na talerzu ułóżcie kilka cienkich plasterków oscypka.