Kolorowa zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowa zapiekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

98

heart
1173 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1386 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1843 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

1 łyżeczka

100 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

200 gramów

1 sztuka

3 sztuki

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w wodzie, ostudź, po czym je obierz i pokrój w plastry.

Kolorowa zapiekanka - Krok 1

Krok 2

Brokuł rozdziel na mniejsze różyczki, marchewkę pokrój w plasterki. Warzywa zblanszuj w gorącej wodzie.

Kolorowa zapiekanka - Krok 2

Krok 3

Do mięsa dodaj posiekaną szalotkę, roztrzepane jajka oraz tarta bułkę.

Kolorowa zapiekanka - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z wodą według wskazówek na opakowaniu. Po czym wlej płyn do mięsa i dokładnie wyrób masę.

Kolorowa zapiekanka - Krok 4

Krok 5

Z powstałej masy formuj małe kulki.

Kolorowa zapiekanka - Krok 5

Krok 6

W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami ziemianki, mięso i warzywa.

Kolorowa zapiekanka - Krok 6

Krok 7

Na sam koniec śmietanę wymieszaj z parmezanem oraz kminkiem i zalej zapiekankę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30-40 minut. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Kolorowa zapiekanka - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Magdaa

    Magdaa , 17.04.2023

    Jaka ma być smietana? 18% z kartonika może być?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Chudy

    Agnieszka Chudy , 09.11.2017

    A ile się piecze? I jaki czas bo nie ma nic napisane o tym.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Cichy79b Cichy79b

    Cichy79b Cichy79b , 02.03.2017

    tak

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowa zapiekankaKolorowa zapiekanka

Kolorowa zapiekanka na bazie pulpetów z mięsa mielonego i ziemniaków przyciąga wzrok i kusi podniebienia. To propozycja na treściwy ciepły posiłek, który pokochasz od pierwszego kęsa. Pieczone ziemniaki, jędrne różyczki brokułów i plastry słodkawej marchewki tworzą zgraną kompozycję smaków. Kolorowa zapiekanka będzie jeszcze lepsza, gdy odpowiednio przyprawisz mielone mięso – Fix do mięsa mielonego Knorr to mieszanka przypraw dobranych specjalnie do tego typu dań. Ciekawym dodatkiem, którym możesz wzbogacić smak mięsa, będzie drobno pokrojona szalotka. Ma delikatny i nieco słodkawy smak, łagodniejszy od cebuli, dlatego będzie idealnym uzupełnieniem mięsnych pulpetów z tej zapiekanki. Posiekaną szalotkę dodaj do surowego mięsa – po upieczeniu uwolni swój aromat. Całość dodatkowo podkreśla aromatyczny i bardzo kremowy serowy sos, którym polejesz gotowe danie – słony długodojrzewający parmezan łączy się tu z wyrazistym kminkiem i pyszną śmietaną. Do dzieła!