Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z ziemniakami | Przepisy.pl pixel

Klasyczna zapiekanka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

194

heart
820 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1337 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2823 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

300 mililitrów

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Zetrzyj ser na tarce.

Krok 2

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry, czosnek zetrzyj na tarce . Foremkę wyłóż pergaminem lub natłuść.

Krok 3

Knorr Naturalnie smaczne wymieszaj z mlekiem, czosnkiem i ziemniakami. Ziemniaki przełóż do foremki, posyp z wierzchu serem. Całość przykryj folią aluminiową, wstaw na 30 minut do piekarnika , po tym czasie usuń folię. Zapiekankę piecz jeszcze 10-15 minut, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie, a wierzchnia warstwa zrobi się rumiana.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ziemniaki możesz dodatkowo doprawić posiekanym tymiankiem.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

4

Opinie o przepisie

  • Ziemniak

    Ziemniak , 09.02.2025

    Zapiekanka po 1 godzinie i 20 minutach wciąż niezrobiona (ziemniaki cały czas twarde, mam dość.)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Agata

    Agata , 03.11.2024

    Co zrobić gdy po 50 minutach ziemniaki są wciąż twarde? Zwiększyć temperaturę? Trzymać ziemniaki dłużej w piekarniku?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczna zapiekanka ziemniaczanaKlasyczna zapiekanka ziemniaczana

Szukasz inspiracji na szybki wegetariański obiad? Czasem najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Przygotuj klasyczną zapiekankę ziemniaczaną z gęstym kremowym sosem. Ziemniaki pokrój w plastry dowolnej grubości – dobrym pomysłem będzie doprawienie ich startą gałką muszkatołową. Wybierz warzywa o średniej zawartości skrobi, czyli odmiany takie jak irga, irys, sante, orlik lub triada. Nie gotuj ich, zmiękną podczas pieczenia. Smak zapiekanki możesz bardzo łatwo urozmaicić, dobierając własne kompozycje składników i za każdym razem przyrządzając ją w inny sposób. Dobrze będą się z nią komponować pieczarki, kukurydza, brokuły i szpinak. To jednak tylko niektóre z możliwości. Przykryj zapiekankę folią aluminiową, błyszczącą stroną w dół, i włóż do piekarnika. Pod koniec pieczenia usuń ją i zapiekaj jeszcze chwilę, dzięki czemu wierzch potrawy będzie apetycznie zarumieniony. To szybkie danie wegetariańskie będzie dobrze komponowało się z dodatkiem warzyw gotowanych na parze. Tym przepisem udowadniamy, że smaczne i proste gotowanie jest możliwe.