Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

161

heart
856 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2047 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3087 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

150 gramów

500 gramów

100 mililitrów

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj formę do zapiekania margaryną. Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki. Zagotuj ziemniaki przez 5 min. we wrzącej wodzie. Odcedź a następnie przelej ziemniaki zimną wodą. Posiekaj czosnek i tymianek. Zetrzyj na tarce ser.

Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Przesmaż czosnek na margarynie, dodaj mięso i przesmaż na brązowo. Dodaj do mięsa tymianek i Knorr Przyprawę do mięs. Dodaj wino i gotuj razem przez 5 min.

Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków - Krok 2

Krok 3

Ułóż warstwę ziemniaków na dnie naczynia. Przykryj mięsem a następnie kolejną warstwą ziemniaków. Polej całość śmietaną wymieszaną z serem. Zapiekaj przez ok. 20 min. bez przykrycia.

Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do mięsa 2 łyżki przecieru pomidorowego. Pokrój w kostkę marchewkę i seler naciowy i dorzuć do mięsa. Doskonałym urządzeniem do krojenia ziemniaków w cienkie plasterki jest mandolina.

8

Opinie o przepisie

  • Kasia

    Kasia , 08.02.2022

    A ile to ma się pięć i w jakiej temperaturze?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Wachowicz

    Ewa Wachowicz , 20.07.2021

    Super zapiekanka, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 25.06.2020

    B.dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wanda Andersson

    Ewa Wanda Andersson , 31.05.2016

    Ewa Wanda Andersson - przed chwilą Moze troche ostro napisales Smakoszu Potraw , rzeczywiscie te przyprawy Knorr mozna by zastapic wlasna kompoxycja. Ja mieszkam za granica i nie mam gdzie kupic tych Knorrow- czasem znajomi przywioza z Polski.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wanda Andersson

    Ewa Wanda Andersson , 31.05.2016

    Moze troche ostro ale rzeczywiscie te przyprawy Knorr mozna by zastapic wlasna kompoxycja. Ja mieszkam za granica i nie mam gdzie kupic tych Knorrow- czasem znajomi przywioza z Polski.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Smakosz Potraw

    Smakosz Potraw , 31.05.2016

    Portal dla idiotów korzystających z przepisów ludzi, którzy nie mają pojęcia o gotowaniu. Żal mi was!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Smakosz Potraw

    Smakosz Potraw , 31.05.2016

    Ile Ci zapłacili za reklamowanie przypraw knorra? Jakim beztaleńciem trzeba być, żeby nie umieć samemu skomponować przypraw, tylko korzystać z gotowych zestawów nie pasujących do danej potrawy.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniakówZapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków

Mięso i ziemniaki to duet, którego żadnemu smakoszowi w Polsce przedstawiać nie trzeba. Tym razem jednak nie chcemy proponować klasycznych zestawów pokroju kotleta schabowego czy mielonego z gotowanymi ziemniakami. Jest wiele potraw, które kapitalnie urozmaicą jadłospis, a zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym jest jedną z nich. Składniki ułożysz w apetyczne warstwy. Możesz mieć pewność, że podczas obiadu obejdzie się bez tradycyjnego hasła „zjedz mięso, a ziemniaki zostaw”. Do degustacji zapiekanki z mięsem mielonym i ziemniakami z piekarnika nikogo nie będzie trzeba przekonywać.

Dla kogo?

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają wygodę i sprytne zarządzanie czasem w kuchni. Podczas gdy apetyczna zawartość jest już w piekarniku, ty masz czas na posprzątanie blatów, nakrycie do stołu lub po prostu chwilę relaksu.

Na jaką okazję?

Składniki być może nie brzmią zbyt finezyjnie czy egzotycznie, ale zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków prezentuje się tak apetycznie, że z powodzeniem możesz położyć ją na stole, gdy w porze obiadu lub kolacji spodziewasz się wizyty gości. Zresztą dodatek czerwonego wina nadaje potrawie bardziej wykwintnego charakteru. Znajomi z całą pewnością poproszą o podzielenie się przepisem na zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami, gdy tylko jej skosztują.

Czy wiesz, że?

Bardzo znanym przykładem zapiekanki z mielonym i ziemniakami jest angielska zapiekanka pasterska. Ciekawe jest to, że jej wierzchnią warstwę stanowią kartofle w formie purée.

Dla urozmaicenia:

Do ziemniaczanej zapiekanki z mięsem mielonym możesz dodać pokrojoną w okrągłe plasterki marchewkę. W ten prosty sposób nadasz potrawie kolorytu. Odrobina cebuli albo pora również nie zaszkodzi. Z poprzedniego posiłku zostało ci trochę świeżej papryki? Niech się nie zmarnuje – wykorzystaj ją w zapiekance z mięsa mielonego i ziemniaków!