Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków
łatwe
3087 osób zapisało

Składniki
6 sztuk
2 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
150 gramów
500 gramów
100 mililitrów
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj formę do zapiekania margaryną. Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki. Zagotuj ziemniaki przez 5 min. we wrzącej wodzie. Odcedź a następnie przelej ziemniaki zimną wodą. Posiekaj czosnek i tymianek. Zetrzyj na tarce ser.

Krok 2
Przesmaż czosnek na margarynie, dodaj mięso i przesmaż na brązowo. Dodaj do mięsa tymianek i Knorr Przyprawę do mięs. Dodaj wino i gotuj razem przez 5 min.

Krok 3
Ułóż warstwę ziemniaków na dnie naczynia. Przykryj mięsem a następnie kolejną warstwą ziemniaków. Polej całość śmietaną wymieszaną z serem. Zapiekaj przez ok. 20 min. bez przykrycia.


Dobra rada:
Dodaj do mięsa 2 łyżki przecieru pomidorowego. Pokrój w kostkę marchewkę i seler naciowy i dorzuć do mięsa. Doskonałym urządzeniem do krojenia ziemniaków w cienkie plasterki jest mandolina.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków
Mięso i ziemniaki to duet, którego żadnemu smakoszowi w Polsce przedstawiać nie trzeba. Tym razem jednak nie chcemy proponować klasycznych zestawów pokroju kotleta schabowego czy mielonego z gotowanymi ziemniakami. Jest wiele potraw, które kapitalnie urozmaicą jadłospis, a zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym jest jedną z nich. Składniki ułożysz w apetyczne warstwy. Możesz mieć pewność, że podczas obiadu obejdzie się bez tradycyjnego hasła „zjedz mięso, a ziemniaki zostaw”. Do degustacji zapiekanki z mięsem mielonym i ziemniakami z piekarnika nikogo nie będzie trzeba przekonywać.
Dla kogo?
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają wygodę i sprytne zarządzanie czasem w kuchni. Podczas gdy apetyczna zawartość jest już w piekarniku, ty masz czas na posprzątanie blatów, nakrycie do stołu lub po prostu chwilę relaksu.
Na jaką okazję?
Składniki być może nie brzmią zbyt finezyjnie czy egzotycznie, ale zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków prezentuje się tak apetycznie, że z powodzeniem możesz położyć ją na stole, gdy w porze obiadu lub kolacji spodziewasz się wizyty gości. Zresztą dodatek czerwonego wina nadaje potrawie bardziej wykwintnego charakteru. Znajomi z całą pewnością poproszą o podzielenie się przepisem na zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami, gdy tylko jej skosztują.
Czy wiesz, że?
Bardzo znanym przykładem zapiekanki z mielonym i ziemniakami jest angielska zapiekanka pasterska. Ciekawe jest to, że jej wierzchnią warstwę stanowią kartofle w formie purée.
Dla urozmaicenia:
Do ziemniaczanej zapiekanki z mięsem mielonym możesz dodać pokrojoną w okrągłe plasterki marchewkę. W ten prosty sposób nadasz potrawie kolorytu. Odrobina cebuli albo pora również nie zaszkodzi. Z poprzedniego posiłku zostało ci trochę świeżej papryki? Niech się nie zmarnuje – wykorzystaj ją w zapiekance z mięsa mielonego i ziemniaków!