
Składniki
300 gramów
100 gramów
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
300 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
80 mililitrów
300 gramów
2 szczypty
100 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki pokrój w plastry, podsmaż je chwilę w garnku, na łyżce oliwy. Gdy zaczną się rozklejać, dodaj 200 ml śmietany, szczyptę gałki muszkatołowej, kostkę rosołową. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie całość przełóż do żaroodpornego naczynia.

Krok 2
Podsmaż pokrojony w drobną kosteczkę boczek, dodaj połowę pokrojonej cebuli, jeden ząbek posiekanego czosnku oraz mięso mielone. Całość smaż aż mięso będzie zupełnie suche. Następnie dodaj ketchupu i dokładnie wymieszaj. Mięso dopraw do smaku suszonym oregano i szczyptą mielonego pieprzu. Wyłóż je na ziemniaki.

Krok 3
Pokrój w paseczki liście jarmużu. Na patelni na oliwie podsmaż cebulę, czosnek i posiekaną ostrą papryczkę. Dodaj jarmuż i posiekane suszone pomidory. Całość smaż chwilę. Następnie wyłóż na wierzch zapiekanki.

Krok 4
Pozostałą śmietanę wymieszaj z majonezem, posmaruj wierzch zapiekanki, a następnie posyp po wierzchu tartym serem.

Krok 5
Zapiekankę przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie usuń folię, zapiekankę piecz jeszcze około 10 minut, do momentu aż ser zrobi się chrupiący.


Dobra rada:
Aby nieco podbić smak zapiekanki, pomieszaj dwa sery np. grujer i parmezan.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z jarmużem
Szukasz inspiracji na wykorzystanie jarmużu do obiadu? Spróbuj przyrządzić go w zapiekance. Nie tylko wzbogaci jej smak i dobrze skomponuje się z pozostałymi składnikami, ale także nada jej koloru. Przygotujesz ją w bardzo łatwy sposób. Najpierw obgotuj ziemniaki, dodając do nich przyprawy. Podsmaż na patelni mięso mielone oraz boczek. Boczek możesz zastąpić wędzoną kiełbasą albo zupełnie pominąć – danie będzie równie smaczne. Dodaj mięso do ziemniaków i przygotuj jarmuż. Pozbądź się twardych łodyg, krojąc liście w cienkie paseczki. Natrzyj je oliwą z dodatkiem cytryny – sprawi to, że zmiękną. Następnie podsmaż jarmuż z papryczką chili, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Spróbuj dodać także nieco pestek słonecznika. Warzywa przełóż do zapiekanki i polej sosem. Posyp danie serem, najlepiej goudą. Piecz pod przykryciem, by go nie przypalić. Folię lub przykrywkę usuń dopiero pod koniec, żeby zapiekanka się zarumieniła. Podawaj solo lub z zieloną sałatą. W obu wersjach potrawa będzie tak samo smaczna.