Przepisy na Dania z jarmużem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Dania z jarmużem

13 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (13)

Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
34 min.
Szukasz alternatywy dla popularnego kotleta schabowego? Przyrządź sznycel po bawarsku. Chociaż w...
Pesto z jarmużu do chleba
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pesto to gęsty sos przygotowywany klasycznie z bazylii, oliwy, orzeszków pinii i parmezanu. Istni...
Cukinia nadziewana
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Cukinia to warzywo, które świetnie nadaje się do zapiekania. Nie tylko łatwo ją przyrządzić i wyd...
Zapiekanka z jarmużem
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szukasz inspiracji na wykorzystanie jarmużu do obiadu? Spróbuj przyrządzić go w zapiekance. Nie t...
Sałatka z jarmużem
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jarmuż, dawniej uprawiany w wielu przydomowych warzywnikach, dzisiaj znów zyskuje coraz większą p...
Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Pesto to doskonały dodatek nie tylko do włoskich makaronów, ale i efektownych kanapek. Wykorzysta...
Zielona zupa z hiszpańską kiełbasą - Caldo verde z chorizo
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wśród naszych kulinarnych inspiracji nie może zabraknąć potraw rodem z Portugalii. Caldo verde, c...
Pulpety z grzybowym sosem
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Warto czasem stworzyć nową wariację dania, które jest nam doskonale znane z czasów dzieciństwa. N...
Miska pełna komosy z orzechami nerkowca
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
Miska pełna komosy, orzechów nerkowca i warzyw, takich jak papryka, jarmuż, marchew, dynia i faso...
Kaszotto z fetą i batatem
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Obalamy mity! Kto powiedział, że sałatka nie może być daniem głównym? Nic bardziej mylnego! Pora...
Kotleciki z fetą i jarmużem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz inspiracji na urozmaicenie klasycznych dań? Spróbuj niecodziennego sposobu na przyrządzen...
Jarmuż z jabłkiem
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jarmuż jest odmianą kapusty, ale ciężko porównać go w smaku do innych jej gatunków. Jest wyrazist...

Ciekawostki i porady

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z jarmużemDania z jarmużem

Jarmuż to jeden z gatunków kapusty. Najbardziej rozpowszechniona odmiana ma zielone, mocno pomarszczone i postrzępione liście. Istnieją także jarmuż czerwony oraz fioletowy, które dzięki połączeniu pięknego koloru i kształtu doskonale pasują do wielu wykwintnych dań. Warto pamiętać, że zbyt młody ma gorzkawy smak, który traci pod wpływem bardzo niskiej temperatury. Dlatego też dobrym pomysłem jest krótkie schłodzenie młodego jarmużu przed spożyciem. Można go także jeść na surowo, ale jest dość twardy, dlatego warto poddać go chociaż krótkiej obróbce termicznej. Zblanszuj go zatem przed podaniem – sparz wrzątkiem lub krótko obgotuj i zahartuj następnie zimną wodą. Dobrze smakuje również gotowany i smażony np. z dodatkiem czosnku lub świeżego imbiru. Bardzo popularny jest pieczony w postaci chipsów. Wystarczy porwać liście na małe kawałki, doprawić i upiec, by otrzymać je w delikatnej, chrupiącej wersji. Popularnym sposobem na jego przygotowanie jest także jarmużowe smoothie, z dodatkiem gruszek, jabłek czy bananów. Z owocami łączy się doskonale również w sałatkach, pasuje na przykład do pomarańczy, żurawiny oraz granatu. Jeśli chcesz podać jarmuż na surowo, natrzyj jego liście oliwą i cytryną – rób to dokładnie i długo. Dzięki temu staną się delikatniejsze. Przez ostatnie lata jarmuż używany był głównie do dekoracji. Dziś coraz chętniej używa się go w kuchni, nie tylko po to, by nadawać ładny wygląd potrawom, ale również ze względu na jego charakterystyczny smak. Bardzo dobrze smakuje podawany jako dodatek do mięs (np. wieprzowiny) i ryb (np. łososia). Świetnie łączy się z innymi warzywami, takimi jak ziemniaki, brokuły czy cukinia. Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać jarmuż, skorzystaj z naszych sprawdzonych propozycji. Zupa fasolowa z jarmużem, sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem, zielona zupa z hiszpańską kiełbasą, zapiekane cukinie z serem ricotta, a może jeszcze inna potrawa z dodatkiem jarmużu? – sprawdź, która będzie smakowała Ci najbardziej.