Cukinia nadziewana serem ricotta i szpinakiem | Przepisy.pl pixel

Cukinia nadziewana

serem ricotta i zapiekana w piekarniku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
453 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

481 osób wydrukowało

Pobierz pdf

655 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

100 gramów

2 łyżki

100 gramów

2 łyżki

50 mililitrów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i chilli, gdy cebula się zeszkli wrzuć posiekany jarmuż oraz posiekane suszone pomidory. Wszystko razem smaż chwilę, na koniec dodaj uprażone orzeszki pinii. Farsz odstaw do ostygnięcia.

Cukinia nadziewana - Krok 1

Krok 2

Cukinie umyj przetnij na pół. Delikatnie za pomocą łyżki usuń część pestek ze środka.

Cukinia nadziewana - Krok 2

Krok 3

Do wystudzonego jarmużu dodaj ser ricotta, część startego sera parmezan oraz żółtka, całość dopraw do smaku gałką muszkatową i ewentualnie, jeśli uznasz to za konieczne, szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj razem.

Cukinia nadziewana - Krok 3

Krok 4

Farsz nałóż do wydrążonych cukinii. Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną, polej po wierzchu cukinii, całość posyp startym pozostałym parmezanem i tartą bułką. Cukinie piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku przez około 30 minut.

Cukinia nadziewana - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Upieczone cukinie podawaj z sosem pomidorowym.

12

Opinie o przepisie

  • Anna  Czajkowska

    Anna Czajkowska , 01.08.2019

    Trochę dużo składników.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wójcicka

    Małgorzata Wójcicka , 24.09.2016

    Też była pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katharina Blazkow

    Katharina Blazkow , 23.09.2016

    Mozna zastapic czyms ten sos z knorr? Mieszkam za granica i nie mam mozliwosci kupienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Graczyk

    Ela Graczyk , 12.09.2016

    Zieloną.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Dlugosz

    Genowefa Dlugosz , 22.09.2015

    smacznie wygladaja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Wojciechowski

    Marek Wojciechowski , 21.09.2015

    JACEK I BARBARA.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kamyczek

    Krystyna Kamyczek , 21.09.2015

    Lubię - często rzucam cukinię na grillowa patelnię i to jest koniec obiadu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Janta-Lipińska

    Bożena Janta-Lipińska , 21.09.2015

    Spróbuj cie warto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Sulek

    Maria Sulek , 21.09.2015

    Czytałam i przepis wydaje się ciekawy. Trzeba spróbować....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Jankowiak

    Renata Jankowiak , 21.09.2015

    chyba nie ma takiego warzywa którego bym powiedziała ,że nie lubię :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Filipczak

    Elżbieta Filipczak , 21.09.2015

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Pasternacki

    Kazimierz Pasternacki , 21.09.2015

    Jesli Juz ma byc jarmuz, to tylko surow (y)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia nadziewana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia nadziewana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Roladki po bolońsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia nadziewanaCukinia nadziewana

Cukinia to warzywo, które świetnie nadaje się do zapiekania. Nie tylko łatwo ją przyrządzić i wydrążyć. Jej skórka nie mięknie nadmiernie i nie pęka, dzięki czemu wydrążone z niej łódeczki zachowują swój kształt. Dodatkowo, cukinia ma bardzo delikatny smak, do którego pasuje wiele dodatków np. jarmuż z serem ricotta. Aby przygotować takie danie, zacznij od przekrojenia cukinii na pół i wydrążenia części pestek. Jeśli są miękkie, nadają się do wykorzystania w farszu. Skrócisz czas przygotowania potrawy, kiedy podpieczesz wydrążone warzywa zanim je nadziejesz. Dzięki temu lekko zmiękną w czasie, w którym przygotujesz jarmuż z serem. Możesz użyć także świeżego lub mrożonego szpinaku, ale wyrazisty smak jarmużu doskonale będzie komponował się z łagodnym warzywem i delikatną ricottą. Nałóż farsz do cukinii i posyp parmezanem oraz bułką tartą. Danie najlepiej smakuje tuż po przyrządzeniu, kiedy jest gorące i chrupiące. Podawaj udekorowane świeżą kolendrą lub surowym liściem jarmużu. Upiecz na obiad lub kolację.