Sałatka z dynią i szpinakiem i orzechami włoskimi | Przepisy pixel

Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
253 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

330 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

2 łyżki

50 gramów

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak wypłucz w zimnej wodzie i odsącz. Przełóż do salaterki. Przygotuj wyrazisty w smaku sos łącząc zawartość opakowania Knorr z trzema łyżkami wody, oliwą oraz malinowym sokiem.

Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - Krok 1

Krok 2

Orzechy upraż na rozgrzanej suchej patelni. Następnie wystudź i pokrusz na mniejsze kawałki.

Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - Krok 2

Krok 3

Kawałki dyni oraz orzechy i pokruszony ser wyłóż na liście szpinaku. Sałatkę polej przygotowanym sosem i podawaj.

Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tej sałatki doskonałym dodatkiem będą świeże maliny.

1

Opinie o przepisie

  • Jolanta Sokal

    Jolanta Sokal , 26.06.2016

    Nie przy dnie moczowej!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Suflet ze szpinakiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowymSałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym

Słodko-wytrawne połączenie smaków szczególnie dobrze sprawdza się w sałatkach – koniecznie wypróbuj je w przekąsce ze szpinakiem, serem pleśniowym i malinami. Pierwszym krokiem do przyrządzenia takiej sałatki jest opłukanie i odsączenie świeżych liści szpinaku. Jeśli ich łodyżki są twarde, odetnij je. Na suchej patelni upraż garść orzechów włoskich lub pekan – gdy przestygną, pokrusz je na mniejsze cząstki. Szpinak umieść w salaterce i wyłóż na niego kawałki odcedzonej z zalewy marynowanej dyni oraz uprażone orzechy. Następnie sałatkę posyp pokruszonym serem z niebieską pleśnią, np. gorgonzolą, wyróżniającą się pikantnym smakiem i intensywnym zapachem. Na koniec całość polej dressingiem, który przygotujesz na bazie oliwy i soku malinowego, wymieszanych z błyskawicznym francuskim sosem sałatkowym. Przed podaniem warto udekorować sałatkę kilkoma świeżymi malinami. Serwuj ją z dodatkiem świeżego pieczywa lub grzanek. Sprawdź, jak smakuje wyborna sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym.