Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
łatwe
6966 osób zapisało

Składniki
800 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
20 gramów
100 mililitrów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka umyj i osusz. Za pomocą ostrego noża zrób w nich głębokie nacięcia, formując kieszenie. Mięso dopraw do smaku. Dla lepszego efektu możesz zamarynować je w Przyprawie do złotego kurczaka Knorr i pozostawić w chłodnym miejscu na około 20 minut.

Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Bazylię pokrój w paski.

Krok 3
Ser i suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj wystudzoną cebulę oraz bazylię. Tak przygotowany farsz umieść w kieszonkach kurczaka.

Krok 4
Mięso obsmaż równomiernie na patelni. Na koniec wymieszaj Fix z 300 mililitrami zimnej wody.

Krok 5
Zalej fixem mięso i całość duś powoli, pod przykryciem około 10 minut, co jakiś czas przekładając kurczaka na patelni.

Krok 6
Przygotuj sałatkę: Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr wymieszaj z jogurtem. Kalarepy dokładnie umyj i przekrój na pół. Za pomocą małego nożyka oraz łyżki wydrąż miąższ. Pomidory, paprykę oraz miąższ kalarepy pokrój w kostkę i wymieszaj z wcześniej przygotowanym sosem sałatkowym. Wydrążone kalarepki napełnij sałatką.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami to kompozycja prosta i bardzo smaczna. Połączenie delikatnego mięsa z łagodnym serem i kwaskowatymi warzywami jest niezwykle udane i zdobyło sporą popularność. Na początek wybierz dość duże piersi z kurczaka, tak, by łatwo było w nich zrobić kieszonkę. Następnie każdy kawałek nadziej farszem z podsmażonej wcześniej cebuli (pamiętaj, by wcześniej ją ostudzić), pokrojonej na drobne kawałki mozzarelli, suszonych pomidorów i świeżej bazylii (jej liście pokrój w paski). Podsmaż mięso i uduś w sosie – dzięki temu pozostanie miękkie i soczyste. Piersi z kurczaka z mozzarellą serwuj z oryginalną sałatką podawaną w wydrążonej kalarepie. Miąższ z tego warzywa połącz z pomidorami i papryką, ale pasować będą także inne warzywa, np. ogórki. Mięso ułóż na talerzach pokrojone w grube plastry, polane sosem, z porcją sałatki. Jeśli lubisz więcej dodatków, dodaj też pieczone talarki z ziemniaków albo ryż. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu poniżej.