Piersi z kurczaka w boczku: przepis na filet zawijany | Przepisy.pl pixel

Piersi z kurczaka z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

heart
546 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

864 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

899 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

8 plastrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Każdą z piersi przekrój wzdłuż na pół, uzyskując grube paluszki.

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z tymiankiem i oprósz piersi z każdej strony.

Krok 3

Kawałki kurczaka zawiń w plastry boczku, a następnie ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 15-20 minut. Podawaj z ziemniaczanym puree i chrupiącą sałatą.

3

Opinie o przepisie

  • Albert Gałęcki

    Albert Gałęcki , 28.06.2023

    Wszystko super, ale 10-15 minut pieczenia dla kurczaka to zdecydowanie zbyt krótki czas. Minimalny czas to 30 minut, jednak ja dla bezpieczeństwa zwykle trzymam ok. 40 z kawałkami masła dookoła kurczaka by utrzymać jego soczystość :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Milosz Garstecki

    Milosz Garstecki , 29.05.2017

    Smaczne i proste. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka z boczkiemPiersi z kurczaka z boczkiem

Pierś z kurczaka w boczku

Mięso z kurczaka często jest podawane w postaci chrupiących udek albo grillowanych lub smażonych filetów. Proponujemy ci coś trochę innego! Do swoich ulubionych dań dodaj pierś z kurczaka w boczku. To bardzo szybka propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie delikatne mięso kurczaka, a jednocześnie szukają w daniach pewnego urozmaicenia.

Dla kogo?

Pierś z kurczaka w boczku to doskonała propozycja dla wszystkich wielbicieli soczystego boczku i aromatycznego kurczaka. Daj się skusić na to niebanalne połączenie i zabierz kurczaka zawijanego w boczku nawet do pracy!

Na jaką okazję?

Kurczak zawijany w boczku to doskonała przekąska na imprezę. W towarzystwie chipsów, paluszków i żelków na pewno będzie się wyróżniał i zdecydowanie lepiej smakował! Podaj go z zestawem dipów i obserwuj, jak szybko talerz staje się pusty!

Czy wiesz, że?

Mięso z kurczaka jest jednym z najchętniej wybieranych mięs w Polsce. Częściej wybierana jest tylko wieprzowina. Czemu by obu tych mięs nie połączyć w jednym przepisie? Pierś z kurczaka zawijana w boczku to doskonałe połączenie smaków, które z nami możesz bardzo łatwo przygotować. Aby plasterki boczku dobrze trzymały się kurczaka, zepnij je wykałaczkami.

Dla urozmaicenia:

Filet z kurczaka w boczku będzie idealnie komponował się z puree z ziemniaków lub innych białych warzyw, np. kalafiora. Możesz przygotować także chrupiącą sałatę, która ciekawie przełamie smak mięsa. Świetnym pomysłem będzie również zrobienie ulubionego sosu i podawanie go w oddzielnej miseczce.