Chrupiące kurczaki z mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące kurczaki z mozzarellą

czyli chrupiące drobiowe kąski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
700 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

499 osób wydrukowało

Pobierz pdf

709 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

10 łyżek

4 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka opłucz i pokrój wzdłuż na wąskie paluszki. Wilgotne mięso obtocz w panierce z opakowania Knorr, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15-20 minut.

Krok 2

Pomidora oraz cebulę pokrój w plastry. Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, a następnie dodaj pomidora. Dopraw do smaku i zdejmij z ognia.

Krok 3

W żaroodpornym naczyniu układaj upieczone kawałki kurczaka, przekładając je na przemian pomidorami oraz cebulą. Całość posyp startym serem i zapiekaj przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C do momentu, gdy ser się roztopi.

Krok 4

W tym czasie przygotuj dip, mieszając zawartość węższej saszetki Knorr z mlekiem i Majonezem Babuni Hellmann's. Gotowe paluszki podawaj z dipem udekorowane świeżą bazylią.

1

Opinie o przepisie

  • Dominika Konieczny

    Dominika Konieczny , 13.05.2015

    Bardzo dobre chociaż skórka z pomidorów trochę przeszkadza ale smak całości to wynagradza :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące kurczaki z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące kurczaki z mozzarelląChrupiące kurczaki z mozzarellą

Chrupiący kurczak z mozzarellą to doskonała propozycja dla osób lubiących klasyczne smaki: delikatne mięso drobiowe w złocistej panierce, zapieczone z soczystymi pomidorami i gorącym serem. Podaj je z kremowym sosem tysiąca wysp – niczego więcej nie trzeba, ale pasować będzie też świeża bagietka albo włoska ciabatta. Najpierw upiecz samo mięso. Pokrój je w paski, umyj i obtocz w panierce, a następnie wyłóż na blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Kiedy kawałki kurczaka będą gotowe, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wcześniej przygotuj pomidory i cebulę, pokrój je w plastry i podsmażaj przez chwilę. Do tego dania doskonale sprawdzi się biała cebula cukrowa, o smaku łagodniejszym niż zwykła. Ułóż warstwę warzyw na kurczaku, posyp startą mozzarellą i piecz do momentu, aż ser się roztopi. W tym czasie, na bazie majonezu, przygotuj sos tysiąca wysp. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii. Kurczak z mozzarellą to nie tylko smaczny obiad, ale także godny polecenia sposób na przekąskę podczas przyjęcia.