Pikata z kurczaka w kremowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikata z kurczaka w kremowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
221 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

180 mililitrów

2 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój pod kątem w plastry. Plastry rozbij młotkiem, formując kształtne medaliony. Mięso oprósz przyprawą do mięs Knorr. Obsmaż z obu stron.

Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - Krok 1

Krok 2

Na obsmażonym mięsie ułóż listek bazylii, plaster pomidora i plaster sera.

Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml zimnej wody. Wlej na patelnię z mięsem. Chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zacznie gęstnieć. Patelnię przykryj i odstaw na bok, aby ser się rozpuścił.

Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - Krok 3

Krok 4

Pikatę serwuj po trzy, cztery kawałki na porcję, ułożoną na puree ziemniaczanym lub ryżu, obficie polaną kremowym sosem. Kurczaka możesz w tym przepisie zamienić polędwiczkami wieprzowymi.

Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Essi

    Essi , 10.03.2017

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikata z kurczaka w kremowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikata z kurczaka w kremowym sosie Pikata z kurczaka w kremowym sosie

Poszukujesz ciekawej, obiadowej propozycji, a wszystkie te, które znasz, już dawno Ci się znudziły? Wypróbuj nowego kurczaka w sosie! Przepis jest na tyle uniwersalny, że z pewnością przypadnie do gustu zarówno wielbicielom nowoczesnych smaków, jak i tym, którzy lubią stawać na tradycję.

Dla kogo?

Tak naprawdę – dla wszystkich! Każdy, kto lubi połączenie pomidorów z mozzarellą, a do tego nie pogardzi mięsem drobiowym, z pewnością będzie zadowolony z kurczaka w kremowym sosie.

Na jaką okazję?

Na myśl nasuwa się jedno: smaczny obiad! Ale takiego kurczaka w sosie możesz także zapakować do pudełka i wziąć go ze sobą na uczelnię lub do pracy.

Czy wiesz, że?

O mozzarelli wspominają liczne starożytne dokumenty, a informacje o konsumpcji tego nabiału pochodzą już z XII wieku! Według tradycji we włoskich klasztorach, na corocznych zgromadzeniach, klerykom oferowano na przywitanie kawałek chleba i ser mozzarella.

Dla urozmaicenia:

Zamiast piersi z kurczaka możesz użyć równie dobrze np. polędwiczek wieprzowych. Również w takiej kompozycji będą wyglądać i smakować świetnie.