Futomaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Futomaki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
445 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 mililitrów

20 gramów

100 gramów

400 gramów

6 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotowany ryż podziel na trzy części. Do każdej osobnej porcji dodaj: sok z marchwi, pietruszkę lub buraka, barwiąc ryż na odpowiedni kolor.

Futomaki  - Krok 1

Krok 2

Każdy z kolorów zawiń w nori tak, żeby porcja przybrała kształt łezki.

Futomaki  - Krok 2

Krok 3

Zawinięty i ukształtowany w łezki ryż ułóż na oddzielnym listku nori, po środku umieść kawałek tuńczyka. Wszystko razem zawiń.

Futomaki  - Krok 3

Krok 4

Powstały wałek pokrój w mniejsze kawałki. Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Na rynku dostępny jest sos sojowy o obniżonej zawartości soli.

Futomaki  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Futomaki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Futomaki Futomaki

Sushi to jedno z najbardziej znanych japońskich dań, które z powodzeniem przygotujesz również w twojej kuchni. Aby móc je zrobić, najpierw musisz się jednak zaopatrzyć w kilka bazowych składników. Są nimi: specjalny, krótkoziarnisty, klejący się ryż do sushi, ocet ryżowy, sos sojowy, marynowany imbir, wasabi, czyli zielony, ostry chrzan i nori, czyli prasowane algi. Niezbędne są też: mata bambusowa do rolowania oraz ostry nóż bez ząbków. Jednym z rodzajów sushi są futomaki, czyli grube rolki zawierające wiele składników – znajdziesz tu zarówno świeże warzywa, jak i surowe ryby oraz owoce morza. Po zwinięciu ich na macie bambusowej, kroi się je na krążki o grubości około 2 centymetrów. Z jednej rolki otrzymasz ok. 10 kawałków, które jednej osobie wystarczą za danie główne. Futomaki zalicza się do maków, czyli najpopularniejszego rodzaju sushi. Maki z japońskiego oznacza „zwijać, rolować”.