
Składniki
1 kilogram
30 gramów
2 sztuki
3 łyżki
1 szczypta
2 plastry
1 łyżka
sos:
2 łyżki
1 łyżka
1.5 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na gorącą suchą patelnię wsyp pieprz i podgrzewaj mniej niż minutę. Ostudź go, zmiel w moździerzu z zielem angielskim.

Krok 2
Mięso przekrój na dwa kawałki i natrzyj przygotowaną przyprawą oraz przyprawą do wieprzowiny Knorr. Mięso włóż do miski, przykryj i zostaw w lodówce, na co najmniej 4 godziny.

Krok 3
Do dużego garnka wlej 1,5 -2 litry wody i zagotuj. Włóż szynkę, dorzuć imbir, dymki i wódkę.

Krok 4
Gotuj godzinę na bardzo małym ogniu. Po tym czasie mięso wyjmij, odsącz, mocno zawiń w podwójnie złożoną gazę.

Krok 5
Zwinięte mięso przełóż do miski, obciąż garnkiem wypełnionym wodą i zostaw w chłodnym miejscu na dwie godziny.

Krok 6
Wymieszaj wszystkie składniki sosu.

Krok 7
Szynkę rozwiń i pokrój w jak najcieńsze plasterki. Podawaj na zimno z sosem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szynka marynowana w pieprzu
Poszukujesz alternatywy dla klasycznych wędlin? Ta propozycja jest zatem doskonała dla Ciebie. Szynka marynowana w pieprzu z pewnością przypadnie do gustu fanom wyrazistych, mięsnych smaków. Powinna wyjść krucha i aromatyczna dzięki wykorzystanym przyprawom. Połącz tę do wieprzowiny z czarnym pieprzem i zmielonym zielem angielskim. Aby wydobyć z pieprzu cały aromat, wcześniej krótko podgrzej go na rozgrzanej patelni, a następnie zmiażdż go w moździerzu. Mięso dokładnie natrzyj przyprawami i odstaw na dłuższy czas w chłodne miejsce. Potem wrzuć je do gorącej wody z dodatkiem imbiru oraz cebuli (np. dymki). Szynkę marynowaną w pieprzu podawaj schłodzoną i pokrojoną w plastry. Przygotuj do niej sos na bazie sosu sojowego, posiekanej kolendry i starego imbiru. Podawaj jako dodatek do świeżego pieczywa, np. domowego chleba razowego na żytnim zakwasie. Co sądzisz o naszej propozycji na szynkę marynowaną w pieprzu? Koniecznie ją wypróbuj i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Smacznego