Karkówka po chińsku z warzywami | Przepisy.pl pixel

Chińska karkówka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
1027 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

721 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1038 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

30 gramów

200 gramów

450 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę pokrój w paski. Zamarynuj w przyprawie Knorr, wódce, imbirze i ostrej papryce. Odstaw na co najmniej 20 minut.

Chińska karkówka - Krok 1

Krok 2

Kapustę, pora i paprykę pokrój w paski. Czosnek drobno posiekaj. Warzywa oprósz mąką i wymieszaj.

Chińska karkówka - Krok 2

Krok 3

Na mocno rozgrzanej patelni smaż mięso.

Chińska karkówka - Krok 3

Krok 4

Jak nabierze złotego koloru, dodaj warzywa i smaż jeszcze przez 10 minut.

Chińska karkówka - Krok 4

Krok 5

Na końcu dopraw potrawę sosem sojowym, octem i miodem.

Chińska karkówka - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Impresscafe

    Impresscafe , 29.01.2023

    Uwielbiam ten przepis! Najpierw zrobił mąż i było pyszne, potem zrobiłam z piersią kurczaka, też smaczne, ale jednak nie to samo. Jutro zrobię ze schabu środkowego, ale na pewno będę często wracać do tego dania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Ka

    Magdalena Ka , 01.07.2016

    Jak cienkie maja być te paski? Bo moja karkówka po usmażeniu według przepisu jeszcze dosyć mocno chrupała w środku. Ogólnie karkówka nie straciła przez to na smaku, była bardzo dobra a w środku ścięta. Zastanawiam się tylko czy taki miał być efekt końcowy czy paski powinny być cieńsze?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińska karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińska karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińska karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińska karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińska karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińska karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińska karkówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chińska karkówka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Udka faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińska karkówkaChińska karkówka

Karkówka to mięso, które króluje podczas spotkań przy grillu. Pogoda nie dopisuje, a masz ochotę na wyrazisty smak mięsa, który bez trudu można przyrządzić we własnej kuchni? Karkówka po chińsku zawiera wiele składników, które przybliżą atmosferę kulinarną Państwa Środka. Gwarantujemy, że nie będziesz mieć problemu z zakupem niezbędnych składników. Trzy, dwa, jeden… Startujemy!

Dla kogo?

Karkówka po chińsku z warzywami to posiłek, w którym wszystkie najważniejsze składniki przyrządzisz na jednej patelni. Brzmi wygodnie, prawda? Zwłaszcza gdy nie należysz do fanów długiego stania przy zlewie przy zmywaniu naczyń.

Na jaką okazję?

Aromatyczny i soczysty karczek po chińsku możesz przygotować na różne okazje. Idealnie sprawdzi się serwowana na codzienny obiad, jeśli znudziły ci się już tradycyjne zestawy kojarzone z polską kuchnią. Karkówkę po chińsku przyrządzisz również, gdy zechcesz zrobić smaczną niespodziankę dla swojej drugiej połówki, planując romantyczną kolację.

Czy wiesz, że?

Mimo, że karkówkę możemy przyrządzić na zwykłej patelni, rekomendujemy jednak skorzystanie z woka. Wywodzi się on z Chin, a jego charakterystyczny kształt sprawia, że ciepło rozchodzi się równomiernie – nawet podczas mieszania składników.

Dla urozmaicenia:

Orientalną karkówkę podawaj z ryżem ugotowanym na sypko. Świetnie będzie pasować do niego sos słodko-pikantny z chili. Aby poczuć się jak w chińskiej restauracji, polecamy danie jeść pałeczkami.