Placki ziemniaczane z sosem kurkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 opakowanie

100 mililitrów

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki i cebulę obieram i ścieram malakserem albo na tarce jarzynowej. Przekładam na sitko z gęstymi oczkami, żeby woda obciekła. Dobrze jest masę łyżką podusić, wtedy pozbędziemy się nadmiaru wody z ziemniaków.

Krok 2

Do masy ziemniaczanej dodaję mąkę pszenną, jajko, majeranek, sól, połowę opakowania Knorr Fix Kurczak w sosie kurkowym i mieszam łyżką. Patelnię z olejem rozgrzewam.

Krok 3

Łyżką nakładam ciasto na patelnię i smażę z dwóch stron, aż placki się zarumienią. Do miseczki wlewam 150 ml wody, dodaję 100 ml śmietany, połowę opakowania Knorr Fix Kurczak w sosie kurkowym i mieszam. Kurki myję i osuszam. W garnku przesmażam kurki na oleju, pod koniec wlewam sos kurkowy i zagotowuję. Placki podaję z sosem i natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej