Spaghetti z pulpecikami drobiowymi w warzywnym sosie pomidorowym
łatwe
165 osób zapisało

Składniki
200 gramów
370 gramów
55 gramów
60 gramów
2 sztuki
2 gramy
1 gram
200 gramów
150 gramów
300 gramów
1 szklanka
3 gramy
4 łyżki
2 gramy
15 mililitrów
1 gram
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron spaghetti ugotować aldente, według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Krok 2
Mięso z piersi kurczaka zmielić w maszynce lub malakserze z solą, pieprzem, czosnkiem, Cajun, natką pietruszki, mozzarellą i jajkami.
Krok 3
Do mięsnej masy dodać połowę mąki pszennej (30g). Wymieszać łyżką i formować małe kuleczki, obtaczając je w pozostałej mące.
Krok 4
Gotowe pulpeciki obsmażyć z dwóch stron na teflonowej patelni, wyłożonej papierem do pieczenia około 2-3 minutki. Następnie wrzucić na gotującą się wodę i gotować około 10 minut. Odcedzić pulpeciki i odstawić na talerz.
Krok 5
W dużym garnku na oliwe z oliwek podsmażyć drobno posiekaną cebulkę na złoty kolor. Do cebulki dodać starta marchewkę i cukinię. Wszytsko zalać wodą i gotować pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie całość zalać przecierem pomidorowym (passatą) i ketchupem Hellman's. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i bazylią.
Krok 6
Do pomidorowego sosu dodać ugotowany wcześniej makaron i pulpeciki. Całość wymieszać w jendym garnku. Przed podaniem posypać natką pietruszki i mozzarellą.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej