Pulpeciki z migdałami zapiekane w sosie pomidorowym
łatwe
20 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 opakowanie
500 gramów
1 łyżeczka
2 łyżeczki
2 łyżeczki
700 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 2
Migdały siekamy na mniejsze części. Dodajemy do mięsa mielonego.
Krok 3
Mięso mielone mieszamy razem z jajem, migdałami, przyprawą do gyrosa- tak by składniki równomiernie się rozmieściły. Formujemy nieduże pulpety, układamy w przygotowanym wcześniej makaronie (nieco je zagłębiając).
Krok 4
Passatę pomidorową mieszamy z pozostałymi przyprawami (bazylia, rozmaryn, pieprz) a następnie zalewamy nią całą zapiekankę.
Krok 5
Równomiernie rozsypujemy żółty ser.
Krok 6
Zapiekamy 45 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do gyrosa Knorr bez dodatku soli
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej