Lasagne ze szparagami - przepis z mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Lasagne ze szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
258 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

298 osób wydrukowało

Pobierz pdf

409 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

1 opakowanie

400 gramów

300 gramów

300 gramów

200 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Szparagi oczyść i odetnij zdrewniałe końcówki. Pozostaw w całości.

Krok 2

Mięso usmaż na rozgrzanej oliwie, smaż do momentu gdy będzie rumiane.

Krok 3

Dodaj pomidory oraz żeby sos nabrał ziołowego smaku i idealnej konsystencji Fix Knorr. Sos gotuj na wolnym ogniu 8 minut.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj przygotowanym sosem i ułóż pierwszą warstwę makaronu - 3 płaty. Ponownie wyłóż część sosu, ułóż kilka szparagów i posyp częścią sera.

Krok 5

Czynność tę powtórz do wykończenia składników. Wierzch zapiekanki posmaruj sosem, ułóż szparagi i posyp serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast mozzarelli możesz użyć zwykłego żółtego sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne ze szparagamiLasagne ze szparagami

Jeśli chcesz urozmaicić smak bolońskiej lasagne, zainspiruj się tym przepisem i dodaj do niej zielone szparagi. Kuchnia to doskonałe miejsce do eksperymentowania z różnymi smacznymi składnikami. Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie.

Dla kogo?

Lasagne ze szparagami to sposób na połączenie miłości do klasycznej włoskiej kuchni oraz świeżych warzyw sezonowych. Do przyrządzenia sosu bolońskiego będziesz potrzebować mielonej wieprzowiny i wołowiny oraz pomidorów z puszki. Mięso podsmażaj na rozgrzanej oliwie do momentu, aż się zarumieni, po czym dodaj przeznaczoną do lasagne przyprawę połączoną z pomidorami. Całość gotuj na wolnym ogniu. 

Na jaką okazję?

Tak przygotowany sos do lasagne ze szparagami rozsmaruj na dnie naczynia żaroodpornego i przykryj płatami ugotowanego wcześniej makaronu. Nałóż ponownie sos, a także kilka szparagów – pamiętaj, aby wcześniej pozbawić je zdrewniałych końcówek. Są to warzywa, które kojarzą się dość wykwintnie, więc lasagne ze szparagami z dumą możesz serwować podczas proszonej kolacji.

Czy wiesz, że?

Lasagne ze szparagami posyp startą mozzarellą, którą możesz także zastąpić twardym żółtym serem. Układaj kolejne warstwy składników, aż do ich wyczerpania – w ten sposób, by na wierzchu umieścić starty ser oraz kilka szparagów. Dzięki temu danie będzie się efektownie prezentować, a przepis na lasagne ze szparagami stanie się twoim popisowym numerem.

Dla urozmaicenia:

Lasagne ze szparagami zapiekaj w piekarniku, aż mozzarella całkowicie się roztopi. Podawaj na ciepło, najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Jak jeszcze wzbogacić lasagne ze szparagami? Przepis będzie kompletny, gdy zaserwujesz potrawę ze świeżą sałatą, pomidorami, ogórkiem i oliwkami.