Lasagne z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z kurczakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
223 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

235 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

250 gramów

0.5 opakowania

1 opakowanie

200 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżka

250 gramów

250 gramów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w dużą kostkę i podsmaż na mocno rozgrzanej patelni. Powinno być rumiane na zewnątrz i surowe w środku. Odstaw.

Krok 2

Na tej samej patelni podsmaż pieczarki pokrojone w plastry.

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj z mlekiem i wodą. Dodaj do mieszaniny twaróg oraz tymianek.

Krok 4

Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę sosu tak, aby zakryć dno. Połóż plaster suchego makaronu, następnie ponownie wlej sos i połóż mięso oraz pieczarki. Przykryj drugim makaronem i wlej sos. Czynności powtarzaj do wypełnienia naczynia.

Krok 5

Ostatnią warstwę makaronu zalej obficie całym sosem i posyp startym serem. Piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, potem kolejne 20 minut bez folii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z kurczakiem Lasagne z kurczakiem

W oryginalnej włoskiej wersji lasagne składa się z płatów makaronu, pomidorowego sosu bolognese z mielonym mięsem wieprzowo-wołowym oraz beszamelu. Dzięki naszemu przepisowi przygotujesz ten kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – z kurczakiem, pieczarkami i twarogiem. Pierwszym krokiem będzie pokrojenie na kawałki filetu z piersi kurczaka i podsmażenie w taki sposób, aby mięso było rumiane na zewnątrz, ale surowe w środku. Pieczarki pokrój w plastry i usmaż na patelni. Najoryginalniejszym elementem tego dania jest z pewnością sos, przyrządzony na bazie mleka i twarogu, z dodatkiem błyskawicznego sosu pieczarkowego i przyprawiony suszonym tymiankiem. Odrobinę gotowego sosu umieść na dnie naczynia żaroodpornego, na nim ułóż płaty makaronu do lasagne, a całość zalej sosem i przykryj pieczarkami oraz kurczakiem. Składniki układaj w powyższej kolejności, aż do całkowitego wypełnienia naczynia. Wierzchnią warstwę makaronu zalej dużą ilością sosu i posyp obficie startym żółtym serem. Następnie upiecz w piekarniku. Sprawdź, jakie to pyszne.