Makaron z kurczakiem i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
237 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

396 osób wydrukowało

Pobierz pdf

507 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

500 gramów

200 mililitrów

250 gramów

50 gramów

250 gramów

2 sztuki

1 sztuka

40 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Powinien być al dente.

Krok 2

Mięso pokrój w paski, pieczarki w plastry, a czosnek i cebulę posiekaj.

Krok 3

Na dużej i szerokiej patelni podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki. Gdy się zrumienią, dodaj mięso.

Krok 4

Sos pieczarkowy Knorr wymieszaj z 200 ml wody i mlekiem. Wlej na patelnię.

Krok 5

Zagotuj sos i dodaj świeże listki oczyszczonego szpinaku, makaron oraz ser żółty. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Natychmiast podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Marcin Saluk

    Marcin Saluk , 21.01.2016

    najlepszy dotychczasowy przepis. pychaa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z kurczakiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z kurczakiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z kurczakiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z kurczakiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z kurczakiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z kurczakiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z kurczakiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z kurczakiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
10 osób ogląda przepis:
Sałatka z porów
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z kurczakiem i szpinakiemMakaron z kurczakiem i szpinakiem

Podstawą dania z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem jest rigatoni. Przypominające penne makaronowe rurki mają od niego większą średnicę, co sprawia, że dobrze sprawdzają się z różnego rodzaju sosami i większymi kawałkami mięsa oraz warzyw. Kremowy sos pieczarkowy z kurczakiem i świeżymi liśćmi szpinaku jest aromatyczny i zarazem delikatny. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako obiad, ale też lunch, który zabierzesz ze sobą do pracy. Jeśli nie wyobrażasz sobie makaronu z kurczakiem bez dodatku chrupiącego pieczywa, podaj do niego świeżą bagietkę, paluchy z ciasta francuskiego lub chleb wiejski oraz oliwę. Danie możesz ozdobić kilkoma listkami szpinaku i bazylii oraz pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi. Możesz też posypać całość parmezanem, świeżo posiekaną pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem. Ewentualnie ser żółty zastąp serem feta. Jeśli lubisz włoskie inspiracje w kuchni, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Sprawdź go koniecznie! Nie tyko wyśmienicie smakuje, ale i wspaniale wygląda.