Sałatka z pora na Wielkanoc: z orzechów i selera | Przepisy.pl pixel

Sałatka z porów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

103

heart
998 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2715 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2839 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pora oczyść, umyj, następnie sparz we wrzącej, osolonej wodzie przez kilka sekund. Przełóż do miski z zimną wodą (dzięki temu, por nabierze ładnego koloru i straci nieco ostrości w smaku). Po kilku chwilach pokrój go w cienkie paski.

Sałatka z porów - Krok 1

Krok 2

Selera i jabłka pokrój w plastry, następnie w cienkie paski.

Sałatka z porów - Krok 2

Krok 3

Rodzynki i orzechy włoskie sparz we wrzącej wodzie. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną. Dodaj warzywa, rodzynki oraz orzechy i całość wymieszaj.

Sałatka z porów - Krok 3

Krok 4

Podawaj na listkach cykorii, udekorowane rodzynkami i orzechami.

Sałatka z porów - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

6

Opinie o przepisie

  • Bożena Grzywaczewska

    Bożena Grzywaczewska , 21.11.2020

    Bardzo smaczna sałatka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tatiana

    Tatiana , 14.11.2020

    Bardzo smaczna sałata! Nie wszyscy lubią korzenne smaki, to fakt, ale ja - uwielbiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jack Daniel

    Jack Daniel , 05.04.2017

    bez szału powiem więcej nie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Topoliński

    Krzysztof Topoliński , 25.03.2016

    Zatem widzę, że sprawa stała się poważna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Janosz

    Beata Janosz , 16.03.2016

    Sos lepiej zrobić swój

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Piotrowska

    Beata Piotrowska , 15.03.2016

    asz?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gruszki z serem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z porówSałatka z porów

Szukasz przepisu na smaczny i wyrazisty dodatek do dania głównego? Skorzystaj z inspiracji na sałatkę z porów. Zawiera się w niej prawdziwe bogactwo smaków: warzyw, owoców i bakalii. Co ważne, do jej przygotowania będziesz potrzebować zaledwie kilku składników: pora, selera korzeniowego, jabłka, rodzynków oraz orzechów włoskich. Składniki połączysz sosem sałatkowym do mizerii Knorr, wymieszanym z kwaśną śmietaną, którą ewentualnie możesz zastąpić jogurtem naturalnym. Całość udekoruj listkami świeżej cykorii. Pamiętaj, by przed pokrojeniem, sparzyć pora we wrzącej osolonej wodzie, dzięki czemu straci nieco na ostrości, a dodatkowo zmięknie, zachowując  swój naturalny kolor. Z czym podawać proponowaną sałatkę z porów? Pasuje niemal do wszystkiego: ryb, mięs, placków ziemniaczanych, frytek, kaszy gryczanej, ryżu. Sprawdzi się także jako samodzielna przekąska lub przystawka podczas przyjęcia. Wypróbuj podany przepis na uniwersalną sałatkę z porów i serwuj ją do różnorodnych dań na wiele okazji. Życzymy smacznego.