Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
2078 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

498 osób wydrukowało

Pobierz pdf

733 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

0.5 pęczka

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

salsa:

4 sztuki

0.5 pęczka

0.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka pokrój w cienkie paski, polej jedną łyżką oleju i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 1

Krok 2

Następnie na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż mięso, aż nabierze rumianych kolorów.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 2

Krok 3

Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż, aż wszystko dokładnie się połączy. Odstaw mięso, aby lekko ostygło i dodaj posiekaną kolendrę.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 3

Krok 4

Sałatę lodową pokrój nożem w cienkie paski. Okrągłe placki tortilli przekrój na pół.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 4

Krok 5

Na placku tortilli połóż mięso wraz z sosem, następnie połóż sałatę i zroluj w rożek. Każdy układaj w małym kubeczku lub filiżance.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 5

Krok 6

Przygotuj salsę. Pomidory pokrój w drobną kostkę wraz z pestkami i przełóż do miseczki. Podobnie cebulę.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 6

Krok 7

Dodaj posiekaną kolendrę, sok z limonki, sok pomarańczowy, ketchup oraz sos sałatkowy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Sos podawaj oddzielnie.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Alicja Malinowska

    Alicja Malinowska , 30.07.2015

    Na domową imprezę idealne. U mnie się sprawdziły, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową to świetne rozwiązanie na prostą i szybką kolację. Podane w elegancki sposób sprawdzą się także jako wytrawna przystawka na przyjęciu. Na początek pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Mięso posyp gotową przyprawą do gyrosa. Ewentualnie dopraw do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw możesz także dołączyć czerwoną paprykę, kukurydzę z puszki i pomidorki koktajlowe. Dodatkowo dołóż posiekany ząbek czosnku, aby nadać potrawie bardziej intensywnego smaku. Sałatę lodową opcjonalnie zastąp kapustą pekińską lub sałatą masłową. Tak przygotowane tortille podawaj z sosem paprykowo-ziołowym lub czosnkowym. Pomimo tego, że przepis sugeruje dodanie łagodnego ketchupu do salsy, jeżeli chcesz by potrawa była bardziej wyrazista – użyj ostrego. Gotowe tortille podawaj w małych kieliszkach, a salsę w osobnym naczyniu. Zainspiruj się tym przepisem na smaczne tortille z kurczakiem oraz salsą pomidorową i serwuj je podczas domowych przyjęć.