Sałatka gyros z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka gyros z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

heart
3735 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

906 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1552 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pierś z kurczaka w paski i oprósz Przyprawą do gyrosa Knorr. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Sałatka gyros z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Sałaty dokładnie umyj, osusz i porwij na mniejsze liście. Pokrój cebulę w cienkie plastry, a pomidory w małe cząstki. Czerwoną paprykę pokrój w kostkę.

Sałatka gyros z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj sos sałatkowy Knorr z wodą, a następnie połącz z jogurtem i majonezem.

Sałatka gyros z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Pierś z kurczaka usmaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor i lekko przestudź.

Sałatka gyros z kurczaka - Krok 4

Krok 5

Sałatę, pomidory, paprykę, cebulę i usmażoną pierś z kurczaka delikatnie wymieszaj i polej sosem.

Sałatka gyros z kurczaka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tej sałatki doskonale pasuje również sałata lodowa.

23

Opinie o przepisie

  • Aniela Osiecka

    Aniela Osiecka , 12.11.2019

    pychota ,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Mrożkiewicz

    Dominika Mrożkiewicz , 23.10.2016

    pyszna i łatwa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Łuszcz

    Beata Łuszcz , 14.02.2015

    Uwielbiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Jacunska

    Bozena Jacunska , 14.02.2015

    Smakowita

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karaś Marcín Karpiński

    Karaś Marcín Karpiński , 14.02.2015

    Smaczne i smacznego :-)):-)):-)):-))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Zaręba

    Tomek Zaręba , 14.02.2015

    Z gyrosa mozna salatki cuda zrobic i sa szybkie w wykonaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Juliusz Piszczek

    Sławomir Juliusz Piszczek , 14.02.2015

    Dużo czosnkuuuu...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Syguła

    Danuta Syguła , 13.02.2015

    W dzisiejszych czasach wszystko nazywa sie salatka , czy to jest , jarzynowa , brokulowa , inne salatki , zapomnielismy slowa surowka , nazywa sie tak ,, salatka,, z surowych produktow , np surowka z kiszonej kapusty ,, surowka z marchewki ,, itp itd ,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Wojas

    Jerzy Wojas , 13.02.2015

    Jesli gotujecie nie trujcie sie. Nie zabijajcie smaku natury

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Wojas

    Jerzy Wojas , 13.02.2015

    Proponuje. Skek wołowy. Z grila. B e z przypraw. Xd

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Wojas

    Jerzy Wojas , 13.02.2015

    Najpierw sprubój mieso bez przypraw. A bedziesz wiedziel co jesz nie oszukójcie sie łatwizną kucharz. X d.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bronek Bronek

    Bronek Bronek , 13.02.2015

    super sałatka uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Hak

    Waldemar Hak , 13.02.2015

    Aleee.z kurczakaaaaa...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Hak

    Waldemar Hak , 13.02.2015

    chyba chcecie zebym sie z glodu wykonczyl....uwielbiem Gyros....Ale po Turecku...i do tego Ayran

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Jawor

    Piotr Jawor , 13.02.2015

    Polubiłem ale widzę że tu kryptoreklamą zapierd....lala ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Kobylarz

    Genowefa Kobylarz , 13.02.2015

    pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Załucka

    Anna Załucka , 13.02.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Dembiec

    Lidia Dembiec , 13.02.2015

    Grysos-fuuu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Wrzesinski

    Arek Wrzesinski , 13.02.2015

    Polecam,FANTASTICO....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Halaburda

    Renata Halaburda , 13.02.2015

    PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozeneczka Podgorska

    Bozeneczka Podgorska , 13.02.2015

    Dokladnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Morawski

    Ryszard Morawski , 13.02.2015

    Taki przepis jest dla mnie inspiracją,następny etap,to improwizacja...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Plata

    Jolanta Plata , 13.02.2015

    a reklama Knor to co? ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka gyros z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka gyros z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka gyros z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka gyros z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka gyros z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka gyros z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka gyros z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka gyros z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka gyros z kurczakaSałatka gyros z kurczaka

Sałatka gyros z kurczaka to wyraziste danie, które przypadnie do gustu osobom lubiącym połączenie soczystego mięsa drobiowego z chrupiącymi, świeżymi warzywami. Pierś z kurczaka z dodatkiem przyprawy gyros jest dość pikantna i ma charakterystyczny paprykowo-ziołowy smak. Łączy się ją z sałatą lollo bianco (karbowaną, o delikatnie orzechowym smaku), radicchio, pomidorami, czerwoną cebulą oraz papryką. Całość polana jest gęstym czosnkowym sosem na bazie majonezu i jogurtu. Przy tego rodzaju daniu sprawdzi się też sałata lodowa. Sałatkę serwuje się zazwyczaj na kolację lub jako jedną z przekąsek podczas przyjęcia. Podaje się ją z chlebkiem pita, przyrumienioną w piekarniku bagietką albo posypuje drobnymi grzankami. Potrawa przygotowana z sałat wykorzystywanych zazwyczaj do dekoracji dań jest kolorowa i ładnie prezentuje się na stole. Serwuj ją w przezroczystej salaterce lub na dużym talerzu. Masz ochotę na pikantną sałatkę? Przygotuj ją według podanego przepisu.