Sałatka z gyrosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z gyrosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
582 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

265 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

300 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj sałatę, pokrój ją na duże kawałki i włóż do miski. Pokrój paprykę, cebulę oraz pomidora w bardzo cienkie paski i połóż na sałacie.

Krok 2

Pokrój piersi z kurczaka w plastry. Posyp Przyprawą do gyrosa Knorr i pozostaw na około 10 minut w chłodnym miejscu.

Krok 3

Wymieszaj jogurt z majonezem i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 4

Grilluj mięso do momentu, gdy stanie się miękkie.

Krok 5

Gotowe mięso ułóż na sałacie. Podawaj z sosem czosnkowym i podgrzaną na grillu tortillą.

1

Opinie o przepisie

  • Ewa Chomontowska

    Ewa Chomontowska , 16.05.2016

    Sałatki są świetne,proste do wykonania,efektowne.Na pewno będę robi

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z gyrosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z gyrosemSałatka z gyrosem

Popularne danie, jakim jest gyros, ma też swoją wersję sałatkową. Dzięki połączeniu wyrazistego smaku mięsa i mocno czosnkowego sosu ze świeżymi warzywami, takimi jak sałata lodowa, czerwona papryka, cebula i pomidor, smakuje bardzo dobrze i zdobywa coraz większą popularność. Całość można podać w podgrzanej na grillu tortilli (placku pszenno-kukurydzianym lub kukurydzianym). Potrawę przygotowuje się stosunkowo szybko. Natomiast najwięcej czasu zajmuje przyrządzenie mięsa, które trzeba najpierw zamarynować, a następnie upiec na grillu. Co istotne, sałatka z gyrosem jest bardzo uniwersalna – może stanowić lunch, samodzielne danie obiadowe lub kolację. Podana z tortillą, zestawem sosów i posypana dodatkowo serem żółtym zamieni się także w smaczną przekąskę. Jeśli będziesz serwować ją w salaterce z grillowaną bagietką obok lub chrupiącym, wieloziarnistym chlebem, również będzie smacznym punktem na Twoim stole podczas przyjęcia. Zapoznaj się z przepisem na pyszną i uniwersalną sałatkę z mięsnym dodatkiem!