
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
2 łyżki
200 gramów
300 gramów
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
300 gramów
1 łyżka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ocet wymieszaj z 3 łyżkami wody i 2 łyżkami cukru, całość zagotuj, odstaw do wystygnięcia. Ogórki umyj, pokrój w cienkie plasterki – zamarynuj 1 godzinę. Paprykę ze słoika pokrój w paseczki. Wyciśnij sok z cytryny, owoc granatu przetnij na pół i wyłuskaj z niego ziarna.

Krok 2
Karkówkę obficie oprósz przyprawą do gyrosa, obsmaż z obu stron na patelni, po czym wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 20 minut. Upieczoną karkówkę wystudź i pokrój w cienkie plasterki.

Krok 3
W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr. W drugiej misce wymieszaj roztarty na miazgę ząbek czosnku, majonez, jogurt i pozostałą część soku z cytryny.

Krok 4
Sałatę wymieszaj z przygotowanym sosem i ułóż na dużym półmisku. Na sałatę połóż plastry zamarynowanego ogórka, na wierzch ułóż plastry mięsa, kawałki marynowanej papryki i pokruszony ser feta. Sałatkę udekoruj orzechami włoskimi i ziarnem granatu, polej sosem czosnkowym.


Dobra rada:
Do takiej sałatki gyros idealnie pasują czarne oliwki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka gyros inaczej
Sałatka z karkówką, marynowanymi warzywami i sosem ziołowym to smaczna propozycja dla miłośników aromatycznych przekąsek z mięsem. Jeśli chcesz ją przygotować, zacznij od zamarynowania ogórków. Ocet, wodę oraz cukier zagotuj, ostudź, a następnie włóż do tej zalewy plasterki ogórka i odstaw. W tym czasie pokrój paprykę, wyłuskaj ziarna granatu i zacznij przygotowywać mięso. Karkówkę oprósz przyprawą do gyrosa, która nada jej wyrazisty smak, i podsmaż. Kiedy mięso się zarumieni, włóż je na jakiś czas do piekarnika. Do oliwy dodaj sok z cytryny i sos sałatkowy. W osobnym naczyniu zmieszaj jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostały sok cytrynowy. Jeśli lubisz koperek, posiekaj go i również dołącz. Mieszankę sałat polej sosem ziołowym, na wierzchu ułóż plastry mięsa, warzywa i pokruszony ser feta. Posyp potrawę orzechami włoskimi, ziarnami granatu i dodaj sos czosnkowy. Sałatka gyros inaczej będzie wyśmienita, jeśli podasz do niej tostowe pieczywo. Wypróbuj to popularne danie w nowej odsłonie. Sprawdź nasz przepis!