Kaszotto z fetą i batatem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaszotto z fetą i batatem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

heart
102 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

50 mililitrów

1 sztuka

300 gramów

4 sztuki

100 gramów

50 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

3 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek rozetrzyj na miazgę ze szczyptą soli, bataty obierz i pokrój w kostkę. Ser feta pokrusz na mniejsze kawałki lub pokrój w kostkę, a jarmuż porwij na mniejsze kawałki.

Kaszotto z fetą i batatem - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i dodaj kaszę gryczaną. Całość zalej 250 ml wody wymieszanej z Fixem Knorr. Kaszę doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj i wstaw na około 20 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika.

Kaszotto z fetą i batatem - Krok 2

Krok 3

W tym czasie bataty i połówki szalotek wymieszaj z syropem klonowym i chili. Następnie składniki rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika z kaszą, aż bataty zrobią się miękkie.

Kaszotto z fetą i batatem - Krok 3

Krok 4

Orzechy i jarmuż wymieszaj w misce z pozostałym na ściankach syropem i dodaj łyżkę oliwy. Całość również wstaw do piekarnika na 8 minut.

Kaszotto z fetą i batatem - Krok 4

Krok 5

W dużej misce wymieszaj 50 ml oliwy, ocet jabłkowy, musztardę, lubczyk oraz starty czosnek.

Kaszotto z fetą i batatem - Krok 5

Krok 6

Do powstałego sosu dodaj wszystkie wystudzone składniki. Całość dokładnie wymieszaj i rozłóż na talerze.

Kaszotto z fetą i batatem - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać 100 g świeżych liści rukoli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto z fetą i batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto z fetą i batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto z fetą i batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto z fetą i batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto z fetą i batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto z fetą i batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto z fetą i batatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszotto z fetą i batatem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto z fetą i batatemKaszotto z fetą i batatem

Obalamy mity! Kto powiedział, że sałatka nie może być daniem głównym? Nic bardziej mylnego! Pora przyjrzeć się temu w praktyce. Z wykorzystaniem kaszy, sera i warzyw stworzysz znakomity posiłek. Sięgnij po przepis na kaszotto z fetą i batatem i spraw przyjemność swoim kubkom smakowym.

Dla kogo?

Dla wszystkich osób szukających inspiracji na pyszne, ale nieskomplikowane posiłki.

Na jaką okazję?

Kaszotto z fetą i batatem sprawdzi się zarówno w formie obiadokolacji, a także jako propozycja na lunch, posiłek w pracy lub szkole. Smakuje równie dobrze kolejnego dnia, dlatego bez problemu możesz przygotować je wcześniej.

Czy wiesz, że?

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, występują w niemal 400 odmianach. Każda z nich różni się kolorem skórki i miąższu. W Polsce najbardziej popularne i spotykane są te w pomarańczowo-brązowym odcieniu.

Dla urozmaicenia:

Do kaszotto z fetą możesz dodać 100 g liści rukoli. Dzięki temu potrawa nabierze charakterystycznego, nieco ostrego smaku.