Bataty faszerowane kaszotto
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
272 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
3 łyżki
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ser zetrzyj na tarce, cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.

Krok 2
Fix wymieszaj z kaszą kuskus i oliwą, a następnie zalej 200 ml wrzącej wody. Całość przykryj i odstaw, by kasza wchłonęła wodę i wystygła.

Krok 3
Paprykę (na 30 minut), cukinię (na 15 minut) i bataty (na 30-40 minut) wstaw do nagrzanego piekarnika. Gotowe warzywa wyjmij i ostudź.

Krok 4
Następnie posiekaj natkę pietruszki i miętę. Cukinię, paprykę oraz wydrążony z batatów miąższ pokrój w kostkę.

Krok 5
Wszystkie składniki wymieszaj z kaszą. Dodaj do nich sok i skórkę z cytryny, a następnie powstałym farszem napełnij połówki batatów i posyp je serem Tuż przed podaniem wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut.


Dobra rada:
Aby nadać potrawie charakteru, do farszu można dodać papryczkę chili. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Knorr Pomidorowe Kaszotto z cukinią i papryką
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bataty faszerowane kaszotto
Zastanawiasz się, jakie produkty powinieneś wdrożyć do swojego jadłospisu? Pamiętaj o batatach, które zazwyczaj są podawane jako alternatywa dla naszych rodzimych ziemniaków. Jeśli jeszcze nie poznałeś ich charakterystycznego smaku, to warto po nie sięgnąć. Zainspiruj się przepisem na bataty faszerowane kaszotto i poczuj tę słodycz!
Dla kogo?
Dla wszystkich wielbicieli faszerowanych dań. To co, nadziewamy?
Na jaką okazję?
Bataty faszerowane kaszotto sprawdzą się zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Zaskocz swoich gości tym niestandardowym połączeniem.
Czy wiesz, że?
Bataty ze względu na słodkawy smak świetnie nadają się do równego rodzaju ciast, można też zrobić z nich pyszne chipsy.
Dla urozmaicenia:
Do farszu z kaszotto dodaj odrobinę papryczki chili. Dzięki temu danie nabierze wyrazistości i temperamentu!