Placki z kaszy kuskus i cukinii – z warzywami | Przepisy.pl pixel

Placuszki z kaszy kuskus

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

123

heart
1164 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1601 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2858 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz cukinię pokrój i przesmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu.

Placuszki z kaszy kuskus - Krok 1

Krok 2

Dodaj kaszę i wymieszaj z warzywami. Całość zalej 600 ml wrzącej wody. Garnek przykryj i odstaw na bok na 10 minut (nie gotuj). Kaszę lekko wystudź.

Placuszki z kaszy kuskus - Krok 2

Krok 3

Fix wymieszaj ze 125 ml ciepłej wody i odstaw na 3 minuty.

Placuszki z kaszy kuskus - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie do kaszy dodaj przygotowany Fix, jajko oraz starty ser.

Placuszki z kaszy kuskus - Krok 4

Krok 5

Z masy uformuj nieduże placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj na ciepło.

Placuszki z kaszy kuskus - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do takich placuszków znakomicie będzie pasować ziołowy dip z gęstej kwaśnej śmietany.

1

Opinie o przepisie

  • Beata Golinska

    Beata Golinska , 17.02.2015

    Dobre i latwe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z kaszy kuskusPlacuszki z kaszy kuskus

Placuszki z kaszy kuskus to błyskawiczne i łatwe do przyrządzenia danie, w sam raz na obiad lub kolację. Do ich przygotowania będziesz także potrzebować cukinii oraz cebuli. Warzywa pokrój w drobną kostkę i podsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Kuskus zalej wrzątkiem, przykryj i poczekaj kilka minut, aż zmięknie i napęcznieje. Jeśli chcesz nadać kaszy wyrazistszy smak, zamiast samą wodą zalej ją bulionem na bazie kostki rosołowej. Gotowy kuskus połącz z cebulą i cukinią, startym parmezanem oraz przyprawą do kotletów mielonych. Użyj także jajka, dzięki któremu masa będzie odpowiednio zwarta. Następnie dłońmi formuj z niej niewielkie placuszki i smaż je z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, kiedy będą jeszcze ciepłe. Świetnym dodatkiem do tej potrawy jest dip, który przyrządzisz z gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego oraz czosnku i świeżych ziół, np. tymianku i rozmarynu. Udowadniamy, że dzięki naszym przepisom przyrządzanie znakomitych dań może być proste.