
Składniki
1 szczypta
2 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę.
Krok 2
Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj szczyptę soli i mąkę. Wymieszaj. Przełóż do piany i delikatnie połącz obie masy.
Krok 3
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i wylej masę omletową. Smaż na wolnym ogniu.
Krok 4
Patelnię odstaw z ognia, przykryj dużym talerzem i przytrzymując odwróć tak, by omlet pozostał na talerzu.
Krok 5
Patelnię postaw na gaz, włóż pozostałą łyżkę masła, zsuń omlet z talerza i dosmaż. Gotowy omlet wyłóż na talerz.
Krok 6
Posmaruj konfiturą i zroluj delikatnie. Przekrój na pół. Posyp owocami i cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej