Cukinia w pomidorowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia w pomidorowym sosie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 szklanki

4 sztuki

1 łyżka

1 ziarno

1 sztuka

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię przekrój na połowy, usuń miąższ, a następnie pokrój je na kawałki.

Krok 2

Wrzuć je do gorącej wody z dodatkiem soli i cukru. Gotuj przez 7 minut bez przykrycia.

Krok 3

Cebulę i czosnek posiekaj, pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój na małe kawałki.

Krok 4

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pomidory, keczup, musztardę, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz oraz cukier i smaż przez 10 minut.

Krok 5

Sos przetrzyj przez sito.

Krok 6

Cukinię wyłóż na talerze i polej sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia w pomidorowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia w pomidorowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia w pomidorowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia w pomidorowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia w pomidorowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia w pomidorowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia w pomidorowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia w pomidorowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej