
Składniki
200 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
200 gramów
1 szklanka
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 pęczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczywo pokrój w kostkę o boku 0,5 cm i namocz w mleku.

Krok 2
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli, posiekaną natkę pietruszki oraz odciśnięta z mleka bułkę i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Krok 3
Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach, (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką) okrągłe knedle. Gotowe odstaw na kilka minut aby podeschły.

Krok 4
Knedle układaj na sitku i gotuj na parze przez około 15 minut. Na patelni podsmaż cebulkę, wlej 400 ml wody lub bulionu i dodaj sos pieczarkowy Knorr. Wymieszaj i gotuj chwilę aż sos zgęstnieje. Knedle z sosem podawaj do duszonych mięs i gulaszów.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czeskie knedliczki
Czeskie knedliczki, nazywane także knedlikami drożdżowymi, to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni czeskiej. Można podać je zarówno solo, jak i wykorzystać jako dodatek do mięsnego obiadu. dodatek do mięsnego obiadu. Bardzo dobrze komponować będą się z kotletami mielonymi, schabem, klopsikami w sosie czy z duszoną piersią z kurczaka. Do potraw z knedliczkami doskonale pasować będzie gulasz z mięsem i warzywami, sos koperkowy, grzybowy lub śmietanowo – ziołowy. Warto zaserwować je z ogórkami konserwowymi, kiszoną kapustą lub surówką z warzyw. Potrawę tą możesz przygotować także z nadzieniem mięsnym lub owocowym, na przykład truskawkowym lub śliwkowym. Gorące knedliczki najlepiej kroić przy pomocy zwykłej nitki, którą należy przeciągnąć pod spodem knedla i zaciągnąć nad nim. Jeżeli chcesz zaserwować je na drugi dzień, podgrzej je na parze lub włóż do kuchenki mikrofalowej na trzydzieści sekund.