Kotlet de volaille - oryginalny przepis z kurczaka | Przepisy.pl pixel

Tradycyjne kotlety de volaille

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

151

heart
2152 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2006 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6940 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 mililitrów

200 gramów

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj koperek, czosnek rozetrzyj na miazgę z odrobiną soli. Koperek i czosnek połącz z masłem, całość dopraw szczyptą pieprzu. Masło podziel na cztery części formując z niego cztery podłużne osełki, którymi potem nadziejesz kotlety de volaille.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 1

Krok 2

W oddzielnych naczyniach przygotuj mąkę, bułkę tartą oraz w trzecim naczyniu rozbij i wymieszaj jaja.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 2

Krok 3

Piersi z kurczaka na kotlety de volaille, nacinając delikatnie nożem po długości, spróbuj rozłożyć na boki. Na mięso nałóż folię spożywczą i delikatnie uderzając tłuczkiem, rozbij na cienki płat, starając się przy tym nie rozerwać struktury mięsa. Pierś delikatnie oprósz solą i pieprzem.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 3

Krok 4

Uformuj kotleta de volaille, zawijając płat rozbitego kurczaka wokół masła. Uformuj kształtny owalny walec zwężający się na końcach.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 4

Krok 5

Gotowe kotlety de volaille oprósz mąką, zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w tartej bułce. Końcówki kotleta de volaille dobrze jest panierować podwójnie, ponieważ zapobiega to wyciekaniu masła ze środka.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 5

Krok 6

Na patelni rozgrzej olej. Kotlety smaż z każdej strony na złoty kolor, przełóż je na pergamin, umieść na 5-8 minut w nagrzanym do 190°C piekarniku, tak aby mięso doszło w środku.

Tradycyjne kotlety de volaille  - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Masło do kotletów de volaille możesz pomieszać z dowolnymi ziołami, np. bazylią lub estragonem.

63

Opinie o przepisie

  • Grażyna P.

    Grażyna P. , 08.10.2023

    A ja mielę kurczaka na grubej siatce , doprawiam mięso czosnkiem,przyprawami i zawijam masło.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janeczka150642@gmail.com

    Janeczka150642@gmail.com , 27.11.2022

    Ja robię jeszcze z ananasem I żółtym serem, też są pyszne..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina

    Karina , 09.08.2022

    Bardzo fajny przepis. :) Dodałam sera żółtego i było ekstra.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tesa

    Tesa , 30.07.2022

    Super, chyba ta wersja lepsza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mania

    Mania , 06.05.2022

    A ja dodaję do nadzienia uduszone na masełku pieczarki z cebulką, Odsączone dodaję starty żółty ser i łącze z zielonawą pietruszką . Nakładam na kotlet i dokładnie zawijam i smażę na masełku Pycha .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 30.12.2021

    TAK.Ja jako farsz do devolaili daje leśne grzyby duszone na masełku z cebulką doprawione wegetą.Dzięki czemu mam soczyste i pachnące lasem devolaile.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Deni 14

    Deni 14 , 14.11.2021

    Super. Wypróbuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Diana

    Diana , 06.11.2021

    Powinny być smażone na maśle klarowanym, a nie na oleju

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Lidia Stawik

    Lidia Stawik , 07.01.2021

    Te kotlety powinny być z pietruszką, nie koperkiem

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Lidia Stawik

    Lidia Stawik , 16.10.2020

    De volaille z koperkiem? Dziwne

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Lidia Stawik

    Lidia Stawik , 14.10.2020

    De volaille z koperkiem? Dziwne

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Barbara Bomba

    Barbara Bomba , 07.06.2020

    Jak u babci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Sołtys

    Kinga Sołtys , 03.09.2016

    Uwielbiam, zaraz po zrazach moje ulubione danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Molenda

    Małgosia Molenda , 03.09.2016

    No proszę!Nie wiedziałam.Sprawdzę☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Artecka

    Barbara Artecka , 03.09.2016

    I znowu ten porabany kurczak?!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Berbesz

    Ela Berbesz , 03.09.2016

    mozna po rozbiciu posmarowac wewnatrz bialkiem to maselko nie wyplywa-pewniak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Śmigiel

    Piotr Śmigiel , 18.06.2016

    pyszne szybko i latwo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Sarnowska

    Marzena Sarnowska , 03.04.2016

    BRAWO ZA WSPANIALY WYBOR KOTLETA DEVOLAILLE :) <3 pychotka mniam, mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Winiarska

    Barbara Winiarska , 03.04.2016

    Hehe też tak mysle

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Franciszek Zieliński

    Franciszek Zieliński , 03.04.2016

    Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Berbesz

    Ela Berbesz , 03.04.2016

    jeszcze jedno zapomnialam dodac jak dodam koper,lub pitruszke zielona do masla farmuje waleczek i waleczki bardzo mocna chlodze troce podmrazam i wowczas zawijam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Berbesz

    Ela Berbesz , 03.04.2016

    zeby maselko nie wyplynelo nalezy posmarowac rozbity plat miesa bialkiem zawsze to stosuje mam wyprobowane z racji zawodu a krece sie w tym ponad 30 lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Maszorek

    Teresa Maszorek , 03.04.2016

    A co z tą kostką chyba została przy schabowym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kuc

    Elżbieta Kuc , 03.04.2016

    Fajne, ale zamiast margaryny masło klarowane do smażenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Paciok

    Iwona Paciok , 02.04.2016

    A u mnie dzisiaj na obiad były kotleciki z ryżem i marchewka

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne kotlety de volaille  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjne kotlety de volaille Tradycyjne kotlety de volaille

Choć restauracje kuszą egzotycznymi frykasami i dają możliwość spróbowania przysmaków z najdalszych zakątków świata, do tradycyjnych przepisów wraca się z nieskrywaną przyjemnością. Kotlet de volaille jest jednym z tych klasycznych dań z drobiu, któremu trudno się oprzeć. Co zrobić, by mięso było idealnie soczyste? Jak zrobić dewolaye w domu? Znasz już przepis, więc teraz sprawdź nasze wskazówki.

Dla kogo?

Nic dziwnego, że drób cieszy się dużą popularnością. Współgra z większością przypraw i dodatków, a jego zrobienie nie jest czasochłonne. Klasyczny kotlet de volaille to potrawa, którą chętnie przypomni sobie każdy fan kurczaka.

Na jaką okazję?

Chrupiąca panierka, delikatne mięso drobiowe i aromatyczne masło z ziołami to klasyczny przepis na devolaye, doskonałe na niedzielny i uroczysty obiad. Wykorzystaj go, kiedy spodziewasz się wielu gości przy stole. Kotlety de volaille sprawdzą się doskonale w towarzystwie ulubionej surówki i młodych ziemniaczków.

Czy wiesz, że?

Trwają spory, gdzie narodziła się receptura wyjątkowych kotletów de volaille. Część znawców tematu twierdzi, że we Francji, część stawia na Rosję. W niektórych krajach danie bywa nazywane kotletem lub kurczakiem po kijowsku. Sprawdź podany przez nas przepis na klasyczny kotlet devolay i poznaj jego smak.

Dla urozmaicenia:

Do masła, które włożysz do kotletów de volaille, można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek, tymianek lub estragon. Wybierz ulubione zioła! Niech maślany smak wzbogacony wyjątkowym aromatem uświetni wspólny posiłek.