
Składniki
400 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 opakowanie
0.5 pęczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj. Połowę ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dobrze odciśnij. Do wystudzonych ugotowanych ziemniaków dodaj surowe, jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Krok 2
Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.

Krok 3
Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę. Odstaw je na kilka minut, aby podeschły.

Krok 4
Sos Myśliwski przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Po zagotowaniu dodaj do sosu łyżkę gęstej śmietany oraz posiekana natkę pietruszki. Pyzy gotuj kilka minut, aż wypłyną. Ugotowane przełóż na talerze, polej roztopionym masłem i podawaj z sosem na boku.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej