
Składniki
500 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
300 gramów
2 sztuki
30 gramów
2 sztuki
1 szczypta
2 sztuki
2 łyżki
3 ziarna
450 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę przepłucz zimną wodą, następnie poszatkuj i zalej świeżą wodą. Do kapusty dodaj liść laurowy Knorr, ziele angielskie Knorr, suszone grzyby oraz przyprawę Delikat Knorr. Gotuj, aż kapusta będzie miękka i większość płynu wyparuje.

Krok 2
Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj majeranek Knorr , następnie połącz wszystko z farszem z kapusty. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia.

Krok 3
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.

Krok 4
Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę, w której następnie umieść porcję kapuścianego farszu. Kulkę ponownie uformuj tak, aby ciasto dokładnie otoczyło farsz. Gotowe kulki odstaw na kilka minut, aby podeschły.

Krok 5
Gotuj pyzy kilka minut w wodzie, aż wypłyną. Podawaj gotowane lub smażone

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Pyzy z kapustą i grzybami
Pyzy to jeden z najpopularniejszych w kuchni polskiej dań z mąki i ziemniaków. Mają postać dużych, kulistych lub jajowatych gotowanych klusek. Często nadziewanych kapustą i grzybami, mięsem, twarogiem lub kaszą. Ciasto na pyzy przyrządza się z gotowanych lub tartych, surowych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajek oraz soli, co jednak zajmuje sporo czasu. By ułatwić sobie ich zrobienie, można sięgnąć po Fix Knorr kopytka czy leniwe. Pyzy, które w środku zawierają duszone grzyby leśne, cebulę i kapustę, będą najlepiej smakować z podsmażoną na tłuszczu cebulą i przybraniem ze świeżych ziół – np. majeranku, tymianku lub rozmarynu. Dla miłośników mięsa dobra będzie także omasta ze skwarków z boczku lub słoniny. Zaserwowane na obiad pulchne i smakowite pyzy docenią wszyscy domownicy. Udanego gotowania i smacznego!