Pyzy z kapustą i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pyzy z kapustą i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
323 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

384 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

300 gramów

2 sztuki

30 gramów

2 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

2 łyżki

3 ziarna

450 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę przepłucz zimną wodą, następnie poszatkuj i zalej świeżą wodą. Do kapusty dodaj liść laurowy Knorr, ziele angielskie Knorr, suszone grzyby oraz przyprawę Delikat Knorr. Gotuj, aż kapusta będzie miękka i większość płynu wyparuje.

Pyzy z kapustą i grzybami  - Krok 1

Krok 2

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj majeranek Knorr , następnie połącz wszystko z farszem z kapusty. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia.

Pyzy z kapustą i grzybami  - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.

Pyzy z kapustą i grzybami  - Krok 3

Krok 4

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę, w której następnie umieść porcję kapuścianego farszu. Kulkę ponownie uformuj tak, aby ciasto dokładnie otoczyło farsz. Gotowe kulki odstaw na kilka minut, aby podeschły.

Pyzy z kapustą i grzybami  - Krok 4

Krok 5

Gotuj pyzy kilka minut w wodzie, aż wypłyną. Podawaj gotowane lub smażone

Pyzy z kapustą i grzybami  - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • danuta szulc

    danuta szulc , 05.12.2017

    bo to jest kapusta zakwaszana octem. a nie kiszona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Banach

    Robert Banach , 17.09.2016

    mh mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Zubelewicz

    Janusz Zubelewicz , 16.09.2016

    Jestem od dziecka uczony, ż e kapustę tak jak i ogórki się kisi, a nie kwasi!!!!!!! A wy się jeszcze uczcie kuchni i dopiero dawajcie rady!!!! Kwaszone, a fujjj !!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Zubelewicz

    Janusz Zubelewicz , 16.09.2016

    Jestem od dziecka uczony, ż e kapustę tak jak i ogórki się kisi, a nie kwasi!!!!!!! A wy się jeszcze uczcie kuchni i dopiero dawajcie rady!!!! Kwaszone, a fujjj !!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy z kapustą i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Udka faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyzy z kapustą i grzybami Pyzy z kapustą i grzybami

Pyzy to jeden z najpopularniejszych w kuchni polskiej dań z mąki i ziemniaków. Mają postać dużych, kulistych lub jajowatych gotowanych klusek. Często nadziewanych kapustą i grzybami, mięsem, twarogiem lub kaszą. Ciasto na pyzy przyrządza się z gotowanych lub tartych, surowych ziemniaków z dodatkiem mąki, jajek oraz soli, co jednak zajmuje sporo czasu. By ułatwić sobie ich zrobienie, można sięgnąć po Fix Knorr kopytka czy leniwe. Pyzy, które w środku zawierają duszone grzyby leśne, cebulę i kapustę, będą najlepiej smakować z podsmażoną na tłuszczu cebulą i przybraniem ze świeżych ziół – np. majeranku, tymianku lub rozmarynu. Dla miłośników mięsa dobra będzie także omasta ze skwarków z boczku lub słoniny. Zaserwowane na obiad pulchne i smakowite pyzy docenią wszyscy domownicy. Udanego gotowania i smacznego!