Pyzy ziemniaczane z gotowanych ziemniaków i mąki | Przepisy.pl pixel

Pyzy ziemniaczane

w sosie myśliwskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
136 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

20 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

400 mililitrów

0.5 pęczka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Pyzy ziemniaczane - Krok 1

Krok 2

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę. Gotowe odstaw na kilka minut, aby podeschły.

Pyzy ziemniaczane - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj wcześniej namoczone i posiekane grzyby.

Pyzy ziemniaczane - Krok 3

Krok 4

Sos myśliwski Knorr wymieszaj z wodą i wlej do grzybów. Gotuj około 5 minut. Gotowe pyzy gotuj kilka minut, aż wypłyną. Następnie przełóż na talerz i polej sosem myśliwskim oraz posyp posiekaną natką pietruszki.

Pyzy ziemniaczane - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyzy ziemniaczanePyzy ziemniaczane

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).