
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
200 gramów
2 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
2 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj garnek i napełnij go wodą. Makaron spaghetti ugotuj al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw.

Krok 2
Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj całą papryczkę chili i podsmażaj na małym ogniu. Na desce do krojenia posiekaj drobno cebulę, a boczek pokrój w dość grube paski. Po kilku minutach papryczkę zdejmij z patelni i odłóż na bok (nie będzie Ci już potrzebna), a na ten sam tłuszcz wyłóż kolejno cebulę i boczek.

Krok 3
Fix Spaghetti Bolognese Knorr dokładnie rozprowadź w 250 ml wody i wlej na patelnię. Wszystkie składniki na patelni dobrze wymieszaj z sosem i dodaj ugotowany wcześniej makaron. Całość gotuj kilka minut, aby sos dobrze połączył się z makaronem.

Krok 4
Cebulę z boczkiem podsmażaj do momentu, aż warzywo ładnie się zarumieni, a mięso stanie się chrupiące. Następnie otwórz puszkę pomidorów pelati, wyjmij je z puszki i posiekaj. Dodaj do smażonego boczku i podsmażaj na wolnym ogniu około 5 minut.

Krok 5
Gotowe spaghetti all'amatriciana podawaj od razu posypane startym serem i udekorowane listkiem bazylii.


Dobra rada:
Jeśli nie chcesz, żeby danie było zbyt ostre, nie dodawaj do niego papryczki chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spaghetti all’amatriciana
Masz mało czasu, a chcesz przygotować smaczny obiad lub przekąskę w ciągu dnia? Przepis na spaghetti all’amatriciana jest bardzo prosty. To pyszne danie to wizytówka kuchni włoskiej. Połączenie wyrazistego pomidorowego sosu z chrupiącym boczkiem wielu osobom przypadnie do gustu. Wypróbuj choć raz, a przekonasz się, że będziesz sięgać po ten przepis częściej.
Dla kogo?
Spaghetti all’amatriciana przypadnie do gustu miłośnikom włoskich past i makaronów.
Na jaką okazję?
Danie dobrze sprawdzi się jako potrawa obiadowa dla całej rodziny. Porcję spaghetti all’amatriciana z powodzeniem możesz zapakować też do lunchboxa lub zjeść na kolację.
Czy wiesz, że…?
Spaghetti all’amatriciana najlepiej smakuje posypane serem pecorino. Ten twardy, niezbyt słony ser wystarczy zetrzeć na tarce i posypać nim gotowe danie na chwilę przed zjedzeniem.
Dla urozmaicenia:
Sos będzie jeszcze bardziej esencjonalny i smaczny, jeśli dodasz do niego odrobinę białego wina. Wystarczy polać nim chrupiący boczek chwilę przed dodaniem pomidorów i pozwolić alkoholowi odparować.