Makaron z sosem bazyliowym z kurczakiem: przepis | Przepisy.pl pixel

Spaghetti w bazyliowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

72

heart
3661 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1473 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2707 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

100 gramów

1 pęczek

300 mililitrów

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente, według zaleceń producenta.

Spaghetti w bazyliowym sosie - Krok 1

Krok 2

Śmietanę zmiksuj w kielichu miksera z bazylią. Na patelni, na rozgrzanej oliwie usmaż pokrojonego w kostkę kurczaka. Na drugiej suchej patelni upraż orzeszki pinii. Gdy będą gotowe, wymieszaj razem i dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość zalej śmietaną zmiksowaną z bazylią, dodaj Fix Knorr. Wszystko razem przed zagotowaniem dokładnie wymieszaj.

Spaghetti w bazyliowym sosie - Krok 2

Krok 3

Do powstałego sosu dodaj ugotowany makaron i starty parmezan. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i podawaj.

Spaghetti w bazyliowym sosie - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Kilka pomidorków koktajlowych dodanych na sam koniec do potrawy z pewnością uatrakcyjni jej wygląd i smak.

68

Opinie o przepisie

  • Radek

    Radek , 13.01.2025

    Jaka śmietana?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 25.09.2023

    Makarony to ja w każdej postaci uwielbiam a z sosem serowym to już poezja. Do tego suszone pomidory i bazylia. Więcej już nic nie trzeba.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Jasińska

    Klaudia Jasińska , 15.05.2017

    sos serowy można zamienić na swój. wystarczy w mleku rozpuścić serki topione. mało mleka, dużo serków.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kolodziejek

    Monika Kolodziejek , 18.03.2017

    Dokladnie szkoda ze nie ma przepisow naturalnych tylko same fix-y

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marysia cude

    marysia cude , 09.03.2017

    ślinka mi leci mnam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga S..

    Aga S.. , 30.01.2017

    wygląda nieźle

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wiater

    Agnieszka Wiater , 08.09.2016

    Szkoda ze te przepisy zawieraja gotowe sosy z Supermarketu .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Baj

    Jolanta Baj , 09.08.2016

    pychotka :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Test Testowy

    Test Testowy , 19.07.2016

    Zrobiłem szybciej niż opisane jest w przepisie. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Test Testowy

    Test Testowy , 19.07.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Reckweg

    Bozena Reckweg , 09.06.2016

    Najlepsze nudle jadlam w COSTA SMERALDA!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Niwiński

    Kamil Niwiński , 07.01.2016

    ale mi smaka na robiłaś

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pichola

    Barbara Pichola , 07.01.2016

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Maślanka

    Barbara Maślanka , 07.01.2016

    Ze smakami kuchennymi to trochę jest jak jak z gustem każdy na swój i tu argumenty innych nie działają. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Kowalewska

    Wiesława Kowalewska , 07.01.2016

    Naprawdę dobre pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Szpara

    Maria Szpara , 07.01.2016

    nie ma jak wloskie jedzenie.... trzeba najpierw posiedziec we wloszech i poznac ich kuchnie ,potem nasladowac...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Pasternak

    Gosia Pasternak , 06.01.2016

    Czy pani Barbara próbowala kiedyś prawdziwej kuchni sródziemnomorskiej? Bo my Polacy to mamy lepszą ale może kiełbase

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Barczuk

    Dorota Barczuk , 06.01.2016

    Pychotki sam aromat pelny buzi .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidka Kurpiewska

    Lidka Kurpiewska , 06.01.2016

    Dla mnie super lecz mój mężulek powie -''wynalazki''

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Latka

    Maria Latka , 06.01.2016

    Wszystko zależy kto przygotowuje moja córka robi rewelacyjne niebo w gębie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Bugała-Pachucka

    Teresa Bugała-Pachucka , 06.01.2016

    A Wy tylko o jedzonko?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Katowicz

    Teresa Katowicz , 06.01.2016

    RĄCZKI UMYTE ??????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Urbanska

    Renata Urbanska , 06.01.2016

    Pychaaaa!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Agata Gil

    Łukasz Agata Gil , 06.01.2016

    Trzeba będzie zrobić uwielbiamy spagetti !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Zawadzińska

    Bożena Zawadzińska , 06.01.2016

    Ja wolę pomidory zamiast śmietany świeże oczywiscie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Romanowska

    Jola Romanowska , 06.01.2016

    Uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Jabłoński

    Grzegorz Jabłoński , 06.01.2016

    Wyglada troche dziwnie-taka breja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Baran

    Irena Baran , 06.01.2016

    Tylko palce lizać :).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marianna Brzóska

    Marianna Brzóska , 06.01.2016

    Jal

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti w bazyliowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti w bazyliowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti w bazyliowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti w bazyliowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti w bazyliowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti w bazyliowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti w bazyliowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti w bazyliowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti w bazyliowym sosieSpaghetti w bazyliowym sosie

Sos bazyliowy do makaronu zniewala zapachem i sprawia, że danie wydaje się pyszniejsze. Bazylia jeszcze nieraz Cię zaskoczy! Dlatego przygotuj na obiad spaghetti, w którym będzie miała szansę zagrać główną rolę.

Dla kogo?

Makaron z sosem bazyliowym to pozycja obowiązkowa dla fanów spaghetti! Kto wie – może będzie Twoją ulubioną wersją tego dania.

Na jaką okazję?

Makaron w sosie bazyliowym to świetny pomysł na szybki obiad. Bo zawsze jest dobry dzień na spaghetti.

Czy wiesz, że?

Spaghetti to długi i cienki makaron, który jest jednym z podstawowych składników tradycyjnej kuchni włoskiej. We Włoszech to nazwa makaronu, w Polsce również nazwa dań z niego przygotowywanych.

Dla urozmaicenia:

Pod koniec gotowania dodaj do sosu bazyliowego kilka pomidorków koktajlowych, które wzbogacą smak potrawy.