Spaghetti pomodoro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti pomodoro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
24 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Pomidorki przekrój na pół, suszone pomidory pokrój na paseczki.

Spaghetti pomodoro - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzaną oliwę wrzuć lekko rozgnieciony czosnek. Podsmaż go chwilę, dodaj pomidorki koktajlowe i suszone pomidory.

Spaghetti pomodoro - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml zimnej wody. Zalej nim składniki na patelni.

Spaghetti pomodoro - Krok 3

Krok 4

W ostatniej chwili dodaj rukolę, makaron i całość zagotuj. Gotową pastę podawaj posypaną serem. Smak makaronu można nieco złagodzić, dodając do sosu łyżkę śmietany. Do tego sosu idealnie pasuje każdy płaski makaron, np. fetucchini.

Spaghetti pomodoro - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Domka Stronka

    Domka Stronka , 23.05.2016

    Ja zazwyczaj robię swój sos, kupuję pomidory Primo gusto, te akurat są słodziutkie i bardzo aromatyczne , dodaje przyprawy, czosnek, bazylie i sos gotowy.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti pomodoro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti pomodoroSpaghetti pomodoro

Proponowane danie przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, a efekt zadowoli szczególnie wielbicieli włoskiej kuchni. Spaghetti pomodoro łączy w sobie aromat suszonych pomidorów z delikatnym smakiem makaronu. Będzie odpowiednie na obiad, jak również szybką kolację. Na początek ugotuj makaron al dente według wskazówek na opakowaniu. Następnie pokrój suszone i świeże pomidorki koktajlowe. Na rozgrzaną oliwę wrzuć lekko rozgnieciony czosnek, podsmaż przez chwilę i dodaj pomidory. Teraz czas na sos – przygotuj go według wskazówek w przepisie i wlej na patelnię. Pod koniec smażenia dodaj do całości rukolę oraz makaron. Gotuj przez chwilę, ewentualnie doprawiając do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane danie serwuj od razu po przyrządzeniu, najlepiej posypane startym parmezanem. Aby złagodzić smak makaronu, do gotującego się sosu możesz dodać łyżkę śmietany. Zainspiruj się tym przepisem i przygotuj spaghetti pomodoro na najbliższą okazję. Przekonaj się, że gotowanie pysznych potraw jest bardzo proste.