Zapiekanka à la lasagne z makaronem rurki: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka à la lasagne

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

253

heart
6025 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3250 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6305 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

1 opakowanie

400 gramów

300 gramów

200 mililitrów

50 mililitrów

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mięso. Stwórz gęsty, aromatyczny sos, dodając puszkę pomidorów, Knorr Naturalnie smaczne – Lasagne i 400 ml wody. Całość wymieszaj i gotuj przez 3-4 minuty.

Zapiekanka à la lasagne  - Krok 1

Krok 2

Na dno żaroodpornego naczynia wlej 1/3 wcześniej przygotowanego sosu z mięsem, następnie ułóż warstwę makaronu, polej go delikatnie śmietaną i posyp serem. Czynność powtórz, aż powstaną 3 warstwy.

Zapiekanka à la lasagne  - Krok 2

Krok 3

Zapiekankę a'la lasagne dokładnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 45 minut. Aby ser się zapiekł, 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię. Tak przygotowana lazania z makaronem idealnie smakuje ze świeżą bazylią.

Zapiekanka à la lasagne  - Krok 3
37

Opinie o przepisie

  • Sandra

    Sandra , 13.01.2024

    Moja smietana się ścięła, czy to ma tak być?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jusstt

    Jusstt , 21.09.2022

    Ja śmietanę mieszam z jajkiem, na samej górze powstaje po upieczeniu pyszna śmietanowa chmurka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Siudak

    Michał Siudak , 20.06.2020

    Pychaaa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Wałach

    Natalia Wałach , 27.10.2018

    akurat mi nie smakuje, wydaje się kwaśne przez śmietanę...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Benia Palonek

    Benia Palonek , 13.10.2018

    zrobiłam pierwszy raz ok 2 tyg temu, pyszna z drobiowym mięsem mielonym <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Benia Palonek

    Benia Palonek , 11.09.2018

    Wyszła świetna ! Ja zrobiłam z mięsem mielonym z kurczaka i nie dodawałam pomidorków. Na pewno wrócimy w domu do tego przepisu nieraz:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 3e97b4a9b1c3754f3ae9c418deb556 713de67617f6c0a5c933fe50dee644

    3e97b4a9b1c3754f3ae9c418deb556 713de67617f6c0a5c933fe50dee644 , 26.08.2018

    Świetne! Od tego dania stałam się fanką Fix Naturalnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Wlo

    Paula Wlo , 15.05.2018

    bardzo pysznie to wyszło !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Eppa

    Anna Eppa , 03.12.2017

    Przepyszna zapiekanka polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Kalisz

    Patrycja Kalisz , 13.06.2017

    Przepyszny przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Nagalewski

    Paweł Nagalewski , 14.11.2016

    Czy zamiast makaronu w rurki można użyć specjalnego lasagne ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Czonstke

    Ewelina Czonstke , 18.08.2016

    Danie pyszne:-)a co najważniejsze bardzo proste i szybkie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • małgorzata Filipska

    małgorzata Filipska , 05.03.2016

    super przepis...próbowałam i jest super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • shivia shivia

    shivia shivia , 01.03.2016

    Nie jestem przekonana. Czuję smak chemii i soli. Myślę że lepiej zrobić sos naturalny, bez fixu, no i zamiast śmietany beszamel, plus zioła i przyprawy wg uznania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 11.09.2015

    Do przygotowania tego przepisu używamy surowego makronu, chociaż jeśli masz już ugotowany makaron też możesz go użyć. Gdy używasz ugotowanego makaronu możesz skrócić czas pieczenia. Zapiekanki to proste dania i muszą być przygotowane w prosty sposób, więc zdecydowanie polecam używam surowego makaronu, bo to upraszcza sprawę. Jeśli używamy surowego makaronu warto pamiętać, że w zapiekance musi być trochę więcej sosu, żeby makaron mógł go wchłonąć podczas pieczenia. Zapiekanka podczas pieczenia musi być dokładnie przykryta folią, żeby ta cenna woda z zapiekanki nam nie wyparowała. Taką zapiekankę najlepiej piec w średniej temperaturze – pomiędzy 170 a 180*C.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • aneta pukrop

    aneta pukrop , 19.08.2015

    gotowe ! :) jest super ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Janicka

    Justyna Janicka , 23.06.2015

    GOTOWANY AL DENTE..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena Wu

    Milena Wu , 18.06.2015

    makaron ma być ugotowany czy surowy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 13.11.2014

    Paweł, makaron powinien być ugotowany al dente. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Tomalkiewicz-Mika

    Katarzyna Tomalkiewicz-Mika , 11.11.2014

    Pola, nie dam sobie wmówić, że to jest smaczne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefania Osiecka

    Stefania Osiecka , 11.11.2014

    robilam super palce lizac wszystkim bardzo smakowala

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Caban

    Asia Caban , 11.11.2014

    No proszę, a zastanawiałam się co jutro ugotować. Dzięki za podpowiedź !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wilk

    Maria Wilk , 11.11.2014

    bardzo dobra smakowala calej rodzinie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Walczewska

    Marta Walczewska , 11.11.2014

    Poproszę, tylko wersję bez padliny a na deser espresso :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emil Szmeil

    Emil Szmeil , 10.11.2014

    Danie dla mało wybrednych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Jędras

    Kazimierz Jędras , 09.11.2014

    to:Edward - my was first

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Annie Novak

    Annie Novak , 09.11.2014

    This looks so good

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Ochocińska

    Irena Ochocińska , 09.11.2014

    Przepis przedni,tylko po co te Fixy.Bez chemii też można przygotować wspaniałe dania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Siuzdak Murdzia

    Halina Siuzdak Murdzia , 08.11.2014

    Gotowałam kiedyś z Knorrami , używają za dużo przypraw tych polepszaczy , aż pali po języku...pasta al forno - ugotować makaron rurki ,wymieszać z sosem pomidorowym (włoskie sugo pomodoro),połowę wyłożyć do formy ,położyć plastry jajka,małe pulpeciki z mięsa mielonego albo usmażoną cukinię lub bakłażana,na to plastry ulubionego sera żółtego , przykryć resztą makaronu , posypać parmezanem i do pieca na ok.40 min , 160 stopni Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka à la lasagne  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka à la lasagne Zapiekanka à la lasagne

Trzy smakowite warstwy przekładane mięsem i serem… na samą myśl ślina napłynęła ci do ust? To znak, że pora przygotować zapiekankę a’la lazania! Pewnie znasz jej tradycyjną formę z płatami makaronu typu lasagne. My jednak proponujemy inny, prostszy pomysł na tradycyjną lasagne z makaronem rurki. Nie potrzebujesz do niej wielu składników. Pyszna zapiekanka makaronowa ala lazania może powstać z pomidorów, śmietany, sera, a do tego oczywiście makaronu i mielonego mięsa. Naczynie żaroodporne już przygotowane? W takim razie zabieramy się do przygotowania zapiekanki lasagne – potrwa ono około godziny!

Dla kogo?

Zapiekanka a’la lasagne to ukłon w stronę wielbicieli włoskiej kuchni i makaronów, szczególnie w połączeniu z mięsem. Fani zapiekanek również nie będą zawiedzeni, a wręcz przeciwnie – zapiekanka makaronowa ala lazania to przecież klasyka gatunku! Ciągnący się ser i aromatyczny, pomidorowy sos na długo zostaną w ich pamięci.

Na jaką okazję?

Lasagne z makaronem rurki to świetny pomysł na danie główne podczas rodzinnego obiadu. Możesz bez problemu spakować ją jako lunch i podgrzać w pracy – wtedy będzie smakować równie dobrze, a do tego nasyci cię na resztę dnia. Zapiekanka a’la lazania kojarzy się także z romantycznymi kolacjami przy świecach. Przyrządź ją na randkę lub walentynki spędzane w domu – przez żołądek do serca!

Czy wiesz, że?

Przygotowując zapiekankę lasagne, postaw na makaron surowy lub al. dente – będzie miał idealną miękkość, gdy wchłonie sos. Właśnie dlatego podczas pieczenia zapiekanka a'la lasagne powinna być przykryta folią aluminiową. Możesz także użyć ugotowanego makaronu. W takim przypadku lazanie z makaronem możesz piec krócej.

Dla urozmaicenia:

Zamień makaron rurki na penne lub rigatoni. Podawaj zapiekankę a’la lasagne posypaną ziołami lub świeżymi liśćmi bazylii. Nie zapomnij o serze, który smakowicie roztopi się i przypiecze na wierzchu zapiekanki. Dla urozmaicenia możesz wymieszać jego dwa różne rodzaje, np. parmezan i tartą mozzarellę. Zapiekanka lasagne nabierze też dodatkowego aromatu, jeśli posypiesz ją świeżymi ziołami, takimi jak bazylia czy oregano.

Spróbuj także naszych przepisów na włoski makaron pappardelle z kurczakiem i ziołami lub makaron nadziewany mięsem mielonym – kolejne pyszne pomysły, które na pewno przypadną ci do gustu! Życzymy smacznego!