Naleśniki po bolońsku - z sosem bolońskim: zapiekane | Przepisy pixel

Zapiekane naleśniki po bolońsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

452

heart
9323 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6093 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14052 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

8 sztuk

1 sztuka

150 gramów

200 gramów

100 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 4

Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese wymieszaj z 200 ml wody oraz pokrojonymi pomidorami z puszki i zagotuj. Zalej nim naleśniki, a na wierzchu ułóż plastry sera mozzarella. Naleśniki piecz około 20 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.

Zapiekane naleśniki po bolońsku - Krok 4

Krok 2

Całość zagotuj, wystudź i wymieszaj z tartym żółtym serem.

Zapiekane naleśniki po bolońsku - Krok 2

Krok 3

Farsz zawiń w naleśniki zakładając wszystkie boki do środka. Gotowe naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Zapiekane naleśniki po bolońsku - Krok 3

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju a następnie dodaj odcedzony szpinak. Sos do kurczaka śmietanowo-ziołowy wymieszaj ze śmietaną i dodaj na patelnię.

Zapiekane naleśniki po bolońsku - Krok 1
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać kilka suszonych pomidorów i łyżkę ziaren słonecznika. Twoje naleśniki nabiorą wtedy prawdziwie śródziemnomorskiego charakteru.

100

Opinie o przepisie

  • wuc18

    wuc18 , 31.03.2020

    TAK. Moim pomysłem na modyfikację jest zmieszanie szpinaku z serkiem ricotta. Nadaje to farszowi delikatności i puszystości :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Nowak

    Alina Nowak , 06.03.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  Tworzydło

    Grażyna Tworzydło , 23.11.2019

    Fajna alternatywa obiadowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  Tworzydło

    Grażyna Tworzydło , 23.11.2019

    Bardzo przydatna ciekawa aplikacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • JużSięNieDa BezNazwiska

    JużSięNieDa BezNazwiska , 14.10.2019

    Dobra opcja do wykorzystania nadprogrmaowo usmażonych naleśników.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Panna Anna

    Panna Anna , 26.11.2018

    Wypróbowałam dziś ten przepis i polecam - danie wyszło pyszne i efektowne. :) Zamiast sosu do szpinaku dodałam sos serowy i doprawiłam 5 ząbkami czosnku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Skiba

    Łukasz Skiba , 03.05.2018

    Spoko ale gotowe naleśniki ?! Mrożony szpinak ?! Tylko na tyle was stać ?? Już nie mowie o gotowym sosie :(((

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 05.02.2018

    Bardzo proste, zdrowe, szybkie i smaczne danie objadowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 29.01.2018

    Pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pat Musca

    Pat Musca , 22.08.2017

    co mają wspólnego naleśniki po bolońsku ze śmierdzącym szpinakiem ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Fret

    Mateusz Fret , 06.08.2017

    Bardzo lubię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Bałys

    Kasia Bałys , 31.05.2017

    bardzo dobre:) polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna  Szulc

    Justyna Szulc , 14.03.2017

    naleśniki ze szpinakiem i ten sos...mmmm.... pycha to mało powiedziane. Przepis trafił do moich ulubionych i teraz będzie w użytku znacznie częściej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Sad

    Ola Sad , 01.03.2017

    super potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek WWW

    Zbyszek WWW , 02.02.2017

    Do przetestowania!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Kowalska

    Wioleta Kowalska , 12.10.2016

    pychotka I łatwizna :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gradzi 87

    Gradzi 87 , 08.10.2016

    Pycha!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Dorniak

    Adrian Dorniak , 24.09.2016

    No z konserwą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Dorniak

    Adrian Dorniak , 24.09.2016

    Magdalena Dorniak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Wójcik

    Wojciech Wójcik , 23.09.2016

    Ciekawe, a co do sosu bolognese to szef kuchni chyba strzelił gafę :) Wino dodaje się do usmażonego mięsa przed dodaniem jakichkolwiek pomidorów, a potem gdy się je doda, cały proces trwa z 2 godziny :) Nie przekłamujmy bolognese nie ładnie :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Mikulska

    Agnieszka Mikulska , 14.09.2016

    No i dieta poszłaaaa.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryka Dubaniowska

    Eryka Dubaniowska , 12.09.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mira Mieszczak

    Mira Mieszczak , 11.09.2016

    Napewno pyszne bo prawie sama chemia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciek Chorzempa

    Maciek Chorzempa , 11.09.2016

    Jestem nim

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Julia Galczak

    Danuta Julia Galczak , 11.09.2016

    Mniam !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Gryglewski

    Daniel Gryglewski , 02.09.2016

    Zuzanna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesia Tokarz

    Czesia Tokarz , 19.05.2016

    Bardzo smakowało gościom i mnie.Potrawa.wystawna idobrze wygląda na stole

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Slawek Rembis

    Slawek Rembis , 17.05.2016

    Jak to wykonać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Sobala

    Paulina Sobala , 09.05.2016

    pyszne i łatwe w przygotowaniu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane naleśniki po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane naleśniki po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane naleśniki po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane naleśniki po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane naleśniki po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane naleśniki po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane naleśniki po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane naleśniki po bolońskuZapiekane naleśniki po bolońsku

Naleśniki po bolońsku

Nasze naleśniki bolońskie to połączenie dwóch sosów – śmietanowo-szpinakowego z pomidorowym, znanym ze spaghetti bolognese. Przepis ten nie zajmie ci wiele czasu. Zapiekane naleśniki po bolońsku przyrządza się na bazie gotowych naleśników – poświęć wcześniej kilka chwil na ich przygotowanie. Pomidory, kremowe sery i aromatyczna cebula wypełnią cały dom wspaniałym zapachem!

Dla kogo?

Jesteśmy pewni, że naleśniki po bolońsku zapiekane skradną serca każdego, komu w duszy gra włoska kuchnia. Proponujemy je wszystkim miłośnikom naleśników i potraw mącznych. Zapiekane naleśniki po bolońsku spodobają się szczególnie tym, którzy lubią to danie w wytrawnym wydaniu.

Na jaką okazję?

Naleśniki po bolońsku nadają się przede wszystkim na obiad dla rodziny lub przyjaciół czy kolację z ukochaną osobą. Zostało ci kilka placków po smażeniu innego naleśnikowego przepisu? Przechowaj je i przygotuj naleśniki po bolońsku zapiekane jako dowolny posiłek na następny dzień, np. jako lunch do pracy.

Czy wiesz, że?

Pomidorowy sos do naleśników po bolońsku – jak wskazuje sama nazwa – pochodzi z Bolonii, która położona jest w północnych Włoszech. Sos tego typu najczęściej podawany jest z mielonym mięsem, warzywami i makaronem typu spaghetti.

Dla urozmaicenia:

By podkreślić smak typowy dla włoskiej kuchni, dodaj do szpinakowego farszu ziarna słonecznika i suszone pomidory. Jeśli chodzi o sos pomidorowy, którym polewamy po wierzchu naleśniki bolońskie – gdy wyda ci się zbyt gęsty, rozrzedź go bulionem.