
Składniki
ciasto:
510 mililitrów
100 gramów
3 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
farsz:
450 gramów
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Do miski wlej mleko, dodaj mąkę, saszetkę Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese, olej oraz jajka. Całość dokładnie wymieszaj, trzepaczką lub mikserem, na jednolitą masę.

Krok 2
Naleśniki z masy usmaż na patelni teflonowej.

Krok 3
Do garnka wlej wodę, zagotuj i wsyp zielony groszek. Gotuj do miękkości.

Krok 4
Groszek zblenduj na jednolitą masę z bazylią, czosnkiem i sokiem z cytryny.

Krok 5
Napełnij naleśniki farszem i zwiń je w rulonik lub złóż w trójkącik (na jedną porcję przypadają dwa naleśniki).


Dobra rada:
Do farszu możesz dodać świeże zioła, np. kolendrę.
Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Jeżeli nie tolerujesz glutenu, mąkę pszenną pełnoziarnistą możesz zamienić na kukurydzianą lub ryżową. Jeżeli natomiast masz alergię na białko mleka krowiego, to mleko zastąp napojem roślinnym ryżowym, owsianym lub kokosowym. Dzięki zielonemu groszkowi jedna porcja naleśników zawiera aż 121µg kwasu foliowego, co stanowi 60% dziennej, referencyjnej wartości spożycia (RWS) tej witaminy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z pesto z groszku
Naleśniki z pesto z groszku to świetny sposób na podanie tego popularnego dania. Przygotuj je z mąki pełnoziarnistej, dzięki której nie tylko zyskają bardziej wyrazisty smak, ale także będą zdrową i pożywną przekąską. Mąkę pszenną zamienić możesz na bezglutenową, np. ryżową albo kukurydzianą. Do ciasta dodaj też sos bolognese, dzięki którym naleśniki zyskają lekko pomidorowy smak. Żeby dobrze się usmażyły i nie przywierały do patelni, dobrze rozgrzej ją przed nałożeniem pierwszej porcji ciasta. Pesto z zielonego groszku przygotuj z dodatkiem świeżej bazylii oraz soku z cytryny, która przełamie delikatnie słodki smak warzywa. Dodaj także czosnek, dzięki któremu farsz będzie bardziej wyrazisty i jeszcze lepiej będzie pasował do pomidorowych pełnoziarnistych naleśników. Całość dopraw pieprzem. Część groszku możesz zostawić bez miksowania, żeby urozmaicić konsystencję pesto. Gotowym farszem posmaruj naleśniki. To naprawdę świetna propozycja na fit obiad – przygotuj je i przekonaj się, że są wyśmienite.