
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
4 łyżki
3 sztuki
45 dekagramów
40 dekagramów
1 szczypta
0.5 szklanki
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak uduś na rozgrzanym maśle*.
Krok 2
Czosnek rozgnieć, dodaj do szpinaku i podgrzewaj przez 3 minuty.
Krok 3
Wlej obie śmietany, przypraw gałką i białym pieprzem. Duś 3 minuty.
Krok 4
Makaron ugotuj i odcedź.
Krok 5
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż kilka łyżek sosu, włóż makaron i przykryj resztą sosu. Posyp pokruszonym rokpolem.
Krok 6
Zapiekaj 30 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej