Zapiekanka z kolorowym makaronem - przepis | Przepisy.pl pixel

Kolorowa zapiekanka makaronowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
525 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

359 osób wydrukowało

Pobierz pdf

396 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

150 mililitrów

100 mililitrów

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę pokrój w kostkę. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie, następnie przełóż do zimnej wody.

Krok 2

Wymieszaj warzywa z ugotowanym wcześniej na półtwardo makaronem, oliwkami, pomidorami oraz tuńczykiem, następnie ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Krok 3

Wymieszaj dokładnie Fix Knorr ze śmietaną oraz wodą.

Krok 4

Zalej składniki w naczyniu przygotowanym Fixem Knorr i posyp startym serem.

Krok 5

Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni tak, aby ser się zapiekł i sos zgęstniał. Podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowa zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowa zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowa zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowa zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowa zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowa zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowa zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowa zapiekanka makaronowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowa zapiekanka makaronowaKolorowa zapiekanka makaronowa

Dania zapiekane z makaronem to niezliczona wręcz liczba kombinacji: można łączyć je z mięsem, wędliną, serem, rybami i – oczywiście – warzywami. Zapiekanka makaronowa z warzywami to smaczna kompozycja wielu kolorowych składników. Do jej przygotowania potrzebujesz tuńczyka w puszce (najlepiej sprawdzi się w kawałkach, w sosie własnym), czerwonej papryki, brokuła, mięsistych suszonych pomidorów oraz wyrazistych oliwek, zarówno zielonych, jak i czarnych. Pokrój w kostkę paprykę, a brokuł podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo. Schłódź go w zimnej wodzie, a następnie wymieszaj z ugotowanym al dente makaronem oraz pozostałymi składnikami – ułóż wszystko w naczyniu żaroodpornym. Przed włożeniem dania do piekarnika polej wszystko sosem serowo-brokułowym, który połączy składniki i nada potrawie smaku oraz odpowiedniej konsystencji. Wierzch zapiekanki posyp obficie startym żółtym serem. Podawaj ją solo lub z dowolną sałatką, na przykład z kapusty pekińskiej i pomidorków koktajlowych – życzymy smacznego.