
Składniki
1 szklanka
1 opakowanie
12 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
50 gramów
150 mililitrów
3 łyżki
50 gramów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
600 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj dokładnie ze śmietaną i 150 mililitrami wody.

Krok 2
Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek posiekaj. Wszystko razem przesmaż na rozgrzanej oliwie, po czym dodaj soczewicę i wymieszaj. Całość zalej dwoma szklankami wody, posól i gotuj do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Wystudź.

Krok 3
Do wystudzonej soczewicy dodaj tartą bułkę i posiekaną natkę – tak przygotowaną soczewicą napełnij rury canelloni. Pomidory pokrój w cienkie plastry.

Krok 4
Przygotuj naczynie żaroodporne – spód naczynia posmaruj 2 łyżkami przygotowanego Fixu Knorr, a następnie rozłóż połowę pokrojonych pomidorów. Na pomidorach ułóż napełnione soczewicą canelloni.

Krok 5
Całość przykryj resztą pokrojonych pomidorów, zalej Fixem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 25-30 minut w temperaturze 160 stopni. Gotową zapiekankę udekoruj listkami bazylii.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z soczewicą
Co dziś na obiad? Canneloni nadziewane soczewicą! Grube rurki makaronu proponujemy nadziać ziarnami soczewicy (którą wegetarianie bardzo cenią, bo doskonale zastępuje mięso), a następnie zapiec pod pierzynką aksamitnego sosu serowego. Znakomite danie na każdą porę roku. Do dania możesz użyć dowolnej soczewicy, czerwonej, zielonej, lub brązowej. Im większe ma ziarna, tym dłużej się gotuje, dlatego by przyspieszyć ten proces, najpierw ją namocz, najlepiej przez kilka godzin, lub zaopatrz się w soczewicę z puszki. Będzie równie dobra, co jej sucha wersja. W naszej zapiekance soczewicy towarzyszy boczek, ale nie jest on konieczny. Niezbędną jest natomiast bułka tarta, cebulka i zioła, np. pietruszka, oraz pomidory. Sos serowo-brokułowy zrobisz błyskawicznie dzięki Fix Knorr. To danie, które zawsze się udaje! Smacznego.