Pierogi z soczewicą i boczkiem - przepis: farsz | Przepisy.pl pixel

Pyszne pierogi z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
221 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

257 osób wydrukowało

Pobierz pdf

300 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

800 gramów

300 mililitrów

4 łyżki

1 szczypta

farsz:

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

80 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.

Pyszne pierogi z soczewicą  - Krok 1

Krok 2

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą kulę na 2 mm grubości placek. Za pomocą szklanki lub metalowego wycinaka wytnij krążki. Krążki ułóż na pergamin i przykryj lnianą ściereczką.

Pyszne pierogi z soczewicą  - Krok 2

Krok 3

W garnku lub na patelni na rozgrzanym oleju podsmaż boczek, czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chilli i cebulę, dodaj soczewice. Wszystko razem zalej 300 ml wody i dodaj kostkę rosołową wołową Knorr. Całość dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Dopraw do smaku mielonym pieprzem, kminem rzymskim i posiekaną natką kolendry.

Pyszne pierogi z soczewicą  - Krok 3

Krok 4

Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie wodą, w środek włóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta sklej ściskając palcami lub ugniatając je widelcem.

Pyszne pierogi z soczewicą  - Krok 4

Krok 5

Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę wraz z pierogami. Pierogi z soczewicą podawaj zarumienione ze smażoną cebulką.

Pyszne pierogi z soczewicą  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyszne pierogi z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyszne pierogi z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyszne pierogi z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyszne pierogi z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyszne pierogi z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyszne pierogi z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyszne pierogi z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyszne pierogi z soczewicą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kurczak ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyszne pierogi z soczewicą Pyszne pierogi z soczewicą

Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.