
Składniki
300 gramów
1 szklanka
600 gramów
3 sztuki
2 sztuki
2 szczypty
3 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Farsz na pierogi z soczewicą: gotuj soczewicę przez około pół godziny do miękkości. Zmiksuj i odcedź.

Krok 2
Ciasto: z mąki, jajka, odrobiny soli i wody zagnieć ciasto. Wygniataj je przez co najmniej 5 minut. Podziel na części i cienko rozwałkowuj. Szklanką wykrawaj koła.

Krok 3
Posiekaj cebule i zeszklij na oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z ziołami i przyprawą Knorr dodaj do soczewicy. Wymieszaj i dodaj roztrzepane jajko.

Krok 4
Nakładaj łyżeczkę farszu na ciasto. Starannie zaklej.

Krok 5
Gotuj pierogi z soczewicą przez około 5 minut (do wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.

Krok 6
Podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie pierogów z soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z soczewicą
Soczewica stała się we współczesnej kuchni bardzo popularna. Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu jest dodawana do rozmaitych potraw – możesz z nią zrobić również pierogi. Okrągłe kawałki ciasta z farszem, zlepione na brzegach w charakterystyczną falbankę to potrawa spotykana w całej Polsce w setkach osłon. Wypełnić można je dowolną kombinacją z warzyw, grzybów, sera i mięsa. Przy okazji Wigilii możesz przygotować zwyczajowe pierogi z kapustą i grzybami, kapustą i grochem, ale możesz też zastąpić je pierogami z farszem z zieloną soczewicą. Sprawdzą się na co dzień i od święta!
Dla kogo?
Pierogi z soczewicą to oryginalna propozycja dla tych, którzy lubią unowocześniać wszystkim dobrze znane przepisy. Masz ochotę na coś innego niż zwykle? Smaczne pierogi z soczewicą okażą się wspaniałą niespodzianką.
Na jaką okazję?
Przepis na pierogi z soczewicą warto mieć zawsze pod ręką. Wspaniale smakują w charakterze codziennego, jarskiego obiadu, ale na świątecznym stole też prezentują się pierwszorzędnie. Za sprawą pierogów z soczewicy stworzysz w swoim domu nową tradycję kulinarną!
Czy wiesz, że?
Przygotowując farsz do pierogów, najwygodniej jest po ugotowaniu soczewicy zmiksować ją na jednolitą masę, a później dopiero dodawać do niej pozostałe składniki. Co jeszcze warto wiedzieć o pierogach z soczewicą? Farsz do pierogów z czerwonej odmiany soczewicy też smakuje doskonale.
Dla urozmaicenia:
Skoro wiesz już, jak zrobić pierogi z soczewicą, przepis wzbogać prostymi trikami. Podawaj je polane tłuszczem z zeszkloną cebulką, bądź odsmażone na patelni. Aby nadać pierogom z soczewicą wyjątkowego smaku, nie zapomnij o użyciu odpowiedniej przyprawy, która doskonale podkreśli aromat farszu i doda potrawie niepowtarzalnego charakteru. Ta, wykorzystana w naszym przepisie, sprawdzi się idealnie!