
Składniki
1 sztuka
ciasto:
2 szklanki
1 sztuka
farsz:
1 szklanka
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłukaną soję namocz w dużej ilości zimnej wody i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj na miękko w świeżej wodzie z dodatkiem kostki Knorr.

Krok 2
Grzyby mocz w wodzie około 1 godziny. Ugotuj je w nowej wodzie.

Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Połowę cebuli, grzyby i soję (kilka nasion zostawić do posypania) przepuść przez maszynkę do mięsa.

Krok 4
Dodaj jajko i dopraw do smaku pieprzem i majerankiem.

Krok 5
Z mąki, jajka, szczypty soli, oleju i 3 łyżek letniej wody zagnieć ciasto.

Krok 6
Rozwałkuj i wyciśnij krążki na pierogi. Nałóż farsz i sklej.

Krok 7
Wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj 4 minuty od wypłynięcia. Pierogi podawaj z pozostawioną cebulą i soją.


Dobra rada:
Produkty sojowe są bardzo popularne wśród wegan i wegetarian. Tofu, tempeh czy mleko sojowe to wartościowe źródła białka.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z soją i grzybami
Pierogów nikomu specjalnie nie trzeba przedstawiać. Danie to, wywodzące się z polskiej tradycji kulinarnej, dziś doczekało się wielu odmian, które różnicuje przede wszystkim farsz. Pierogi z serem na słodko, z mięsem, ruskie czy z owocami to jedynie niewielki wycinek kulinarnych propozycji. Jedną z nich są także pierogi z soją, które przypadną do gustu przede wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej. Danie to cechuje wyrazisty aromat farszu, którego głównym składnikiem jest soja i suszone grzyby. Pamiętajcie jedynie, aby soję przygotować wcześniej. Musi być moczona w wodzie co najmniej przez noc, co ułatwia jej ugotowanie.
Dla kogo?
Pierogi z soją przypadną do gustu miłośnikom kuchni roślinnej, a także wszystkim, którzy uwielbiają pierogi pod różną postacią.
Na jaką okazję?
Pierogi doskonale sprawdzą się jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego.
Czy wiesz, że?
Soja pochodzi z Azji południowo – wschodniej. Dzięki delikatnemu smakowi stała się podstawą kuchni wegetariańskiej. Dziś spotykana jest pod różnymi postaciami, między innymi jako ser tofu czy tempeh, czyli wegetariańskie mięso.
Dla urozmaicenia:
Pierogi doskonale smakują z podsmażoną cebulką i kilkoma ziarnami ugotowanej soi.