Pieczeń z soczewicy i orzechów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń z soczewicy i orzechów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
164 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

359 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

150 gramów

120 gramów

2 opakowania

1 łyżka

2 łyżki

50 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę gotuj w wodzie aż prawie całkowicie się rozgotuję. Następnie odcedź ją i odparuj w garnku na dużym ogniu nadmiar płynu. Soczewicę lekko rozgnieć praską do ziemniaków.

Krok 2

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Orzechy lekko posiekaj.

Krok 3

Oba opakowania sosu pomidorowego Knorr wymieszaj z 500ml wody i zagotuj.

Krok 4

Połowę sosu pomidorowego wlej do soczewicy. Dodaj orzechy, startą marchewkę, przyprawę Knorr oraz mąkę ryżową. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Formę do pieczeni wysmaruj olejem i wysyp mielonymi migdałami. Następnie wyłóż masą z soczewicą. Całość piecz w 200 stopniach przez ok 30 minut. Podawaj z świeżą sałatką i pozostałym sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Taką pieczeń najlepiej wystudzić przez noc w lodówce, następnie pokroić i podawać lekko podgrzaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń z soczewicy i orzechów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń z soczewicy i orzechówPieczeń z soczewicy i orzechów

Pieczeń zawsze, gdy pojawia się na stole, zajmuje na nim honorowe miejsce. Nie inaczej będzie z jej wegetariańską wersją! Wspaniała konsystencja i smak skuszą największego miłośnika steków i burgerów.

Dla kogo?

Udowadniamy, że wegetariańskie menu może być naprawdę różnorodne. Roślinny wariant pieczeni okaże się smaczną odmianą obiadową.

Na jaką okazję?

W czasie najbliższych świąt udowodnijmy, że smaczne i efektowne potrawy wcale nie muszą bazować na mięsie. Sukces gwarantowany!

Czy wiesz, że?

Soczewica pochodzi z terenów Północnej Afryki i Azji. Zalicza się do grona najstarszych roślin uprawnych świata.

Dla urozmaicenia:

Z soczewicą w kuchni zrobi się naprawdę kolorowo. Oprócz czerwonej odmiany, w kuchni warto wykorzystać także zieloną, żółtą, brązową i czarną.