Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO
łatwe
11481 osób zapisało
Składniki
6 sztuk
500 gramów
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
500 gramów
300 gramów
3 łyżki
700 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel żółtka jaj od białek. Posiekaj drobno czosnek i szalotkę. Odciśnij rozmrożony szpinak.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i szalotkę, dodaj szpinak i smaż wszystko razem przez chwilę. Dopraw gałką muszkatową oraz Przyprawą pikantną grubo mieloną Knorr. Szpinak odstaw na chwilę, aby nieco przestygł. Następnie połącz go z żółtkami oraz mąką, dokładnie zmiksuj w kielichu blendera.

Krok 3
Białka ubij na pianę i połącz z masą szpinakową.

Krok 4
Zielone ciasto na roladę szpinakową wylej na dużą blachę z piekarnika wyłożoną pergaminem – warstwa nie powinna być grubsza niż 1 centymetr. Ciasto do rolady szpinakowej piecz przez 20 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku. Z jeszcze gorącego ciasta odklej pergamin. Ciasto przykryj czystą ściereczką i zroluj. Paprykę zgrilluj, obierz ze skóry i pokrój na kawałki.

Krok 5
Serki razem z chrzanem utrzyj mikserem na puszystą masę. Rozsmaruj ją na powierzchni rozłożonego na powrót ciasta, następnie rozłóż plastry łososia i papryki. Wszystko razem zwiń ponownie w ścierkę i odstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie roladę szpinakową z łososiem pokrój w grube plastry i podawaj z sosem.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień, nie tylko w roladzie szpinakowej z łososiem – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO
Łosoś i szpinak to nie tylko smaczne, ale również zdrowe składniki, które mogą stworzyć wyjątkowe danie pełne składników odżywczych. Łosoś jest znany ze swojego wysokiego zawartości kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na zdrowie serca, mózgu i stawów. Połączenie łososia ze szpinakiem tworzy doskonałe zestawienie smaków i tekstur. Szpinak jest bogaty mi.in. w witaminę A, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego czy K pomagającą w utrzymaniu zdrowych kości, co sprawia, że jest doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety. Znudziły się Wam tradycyjne połączenia tych dwóch składników? Jesteśmy pewni, że nasza rolada szpinakowa z łososiem zapadnie Wam na długo w pamięć. Ze względu na swój intensywnie zielony kolor rolada szpinakowa przywołuje skojarzenie z nadchodzącą wiosną. Wraz z pierwszymi promieniami słońca powitaj roladę szpinakową z łososiem z sosem cytrynowo-koperkowym! Połączenie wędzonej ryby i pikantnego chrzanu z dodatkiem kremowego serka to prawdziwie wyszukany smak. Skusisz się?
Dla kogo?
Rolada szpinakowa z łososiem to świetna propozycja dla wielbicieli wszelkiego rodzaju przekąsek, lubiących najbardziej te domowe i własnoręcznie przyrządzone! Oprócz tego, to danie doskonale spełni oczekiwania miłośników zdrowego stylu życia, dzięki obecności łososia oraz szpinaku. Dla osób dbających o bilans kaloryczny, rolada szpinakowa z łososiem jest świetnym wyborem, łącząc wartościowe białko z niskokalorycznym szpinakiem. Rolada szpinakowa na dużą blachę może również stanowić elegancką propozycję na specjalne okazje. Jej estetyczny wygląd, połączony z wyrafinowanym smakiem, sprawi, że będzie doskonałym wyborem na uroczyste posiłki. Uwaga! Miej w zapasie dokładkę! Tym przysmakiem sprawisz przyjemność wszystkim swoim domownikom oraz zaproszonym gościom.
Na jaką okazję?
Jedną z zalet rolady szpinakowej z łososiem jest jej elastyczność. Można ją przygotować na różne sposoby, dodając do niej różne składniki i przyprawy, co pozwala dostosować danie do własnych preferencji smakowych. Rolada szpinakowa z łososiem świetnie sprawdzi się jako przystawka podczas różnych uroczystości, ale nie tylko – to także propozycja na pożywną przekąskę do pracy czy szkoły. Zapomnij o nudnych lunchach, kiedy do gry wchodzi tak przygotowana rolada szpinakowa! Jeśli planujesz spotkanie ze znajomymi, a chcesz zaimponować im wykwintnym daniem, rolada szpinakowa z łososiem z pewnością zachwyci podniebienia gości. Z pewnością doda też elementu zaskoczenia na imprezach rodzinnych czy firmowych i jesteśmy przekonani, że w oka mgnieniu zniknie ze stolików! Jesteśmy pewni, że ani Tobie, ani Twoim gościom nie znudzi się rolada szpinakowa, przepis na nią jest niezwykle prosty i łatwy do wykonania. To co, rolujemy?
Czy wiesz, że?
Przygotowanie rolady szpinakowej z łososiem może być także doskonałą okazją do eksperymentowania w kuchni, dodawania różnych składników i kreatywnego podchodzenia do procesu kulinarnej kreacji. Rolada szpinakowa z łososiem? Przepis jest niezwykle prosty! Wystarczy łosoś wędzony, szpinak i kremowy serek, a Twoje kubki smakowe oszaleją z zachwytu! Tak przygotowane danie jest świetnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin niezbędnych do życia. A przy okazji obłędnie smakuje! Aby wszystkie produkty połączyły się ze sobą, roladę szpinakową należy odstawić do lodówki na około 6 godzin. Test na cierpliwość dla prawdziwych smakoszy! Jedno jest pewne – jej smak zrekompensuje ci czekanie! Pamiętaj również, że jeśli używasz mrożonego szpinaku, upewnij się, że dokładnie go rozmroziłeś i osączyłeś z nadmiaru wody. Możesz użyć ręcznika papierowego, aby wycisnąć resztę wilgoci. Podczas zwijania rolady, staraj się robić to delikatnie, aby uniknąć rozerwania cienkiego ciasta. Plastikowa folia będzie pomocna w utrzymaniu ról w jednolitej formie. I nie zapomnij o tym, że robienie rolady szpinakowej to przede wszystkim świetna zabawa i nie bój się eksperymentować z dodatkowymi składnikami, takimi jak kiełki, awokado czy świeże zioła. I wersja sushi gotowa!
Dla urozmaicenia:
Aby podkreślić smak szpinaku, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Jeśli jeszcze nie zagościła na stałe w Twojej kuchni, czas to zmienić. To prawdziwy sprzymierzeniec w walce z mało wyrazistymi produktami. A jeśli chcesz, by smak rolady był jeszcze bardziej intensywny, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać ser feta lub kozi do nadzienia – nada to nie tylko ciekawego smaku, ale również wyrazistej i kremowej konsystencji. Również posiekane orzechy, takie jak włoskie orzechy lub migdały, mogą dodać chrupkości do miękkiego wnętrza rolady, tworząc ciekawą grę smaków. Nie zapomnij o tym, że roladę szpinakową możesz skropić odrobiną soku z cytryny tuż przed podaniem, by dodać świeżości i podkreślić smak ryby. Koniecznie dodaj do rolady również czosnek i zioła, takie jak bazylia czy rozmaryn, aby wzbogacić ją o nowy aromat!
Oto kompozycja, która na długo zapada w pamięć!